Bela kuća je juče saopštila da predsednik SAD Donald Tramp primio injekciju eksperimentalnog koktela antitela protiv virusa koji je usmrtio više od 205.000 Amerikanaca i dospeo u sam vrh američke administracije.

Trampov lekar, Šon Konli, otkrio je da je predsednik SAD primio dozu eksperimentalnog koktela antitela koji je razvila laboratorija Regeneron, i koji je dao ohrabrujuće preliminarne rezultate u kliničkim testovima na malom broju pacijenata.

„Infuzija je završena bez incidenata“, rekao je doktor Konli u izjavi.

Kompanije Regeneron je saopštila da je Trampu dostavljen koktel antitela kao deo „zahteva za saosećajnu upotrebu“, što se dešava u slučaju kada američka Uprava za hranu i lekove dozvoljava inače neodobreni tretman za lečenje pacijenata.

Eksperimentalni koktel antitela REGN-COV2 je kombinacija dve vrste antitela (REGN10933 i REGN10987) i posebno je dizajniran da blokira infektivnost koronavirusa koji uzrokuje bolest COVID-19.

Eksperimentalni koktel antitela koji prima Tramp daje se kao jednokratno, intravenozno, kroz infuziju. Doktor Šon Konli je rekao da je Tramp primio ovu terapiju iz predostrožnosti, kao i cnik, vitamin D, melatonin i aspirin, mada nijedan od ovih medikamenata nije dokazano efikasan u borbi sa COVID-19.

Tramp očigledno ne prima hidroksihlorokin, lek koji svojevremeno široko promovisao, a koji se u mnogim studijama nije pokazao efikasnim u sprečavanju ili lečenju COVID-19.

Objavljeni početkom ove nedelje, prvi rezultati eksperimentalne terapije Regenerovog koktela antitela protiv COVID-19 pokazali su se ohrabrujućim. Ispostavilo se da ublažuju simptome brže od placeba kod pacijenata koji nisu toliko bolesni da bi bili hospitalizovani.

Početna faza ispitivanja uključila je 275 pacijenata. Najznačajniji rezultati primećeni su kod pacijenta koji nisu već razvili prirodni odgovor na infekciju.

Kompanija Regeneron saopštila je da je tretman zamišljen kao terapijska zamena za prirodni odgovor na virus i da se nada da će potvrditi svoje otkrića u drugoj grupi pacijenata, preneo je AP.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/
https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.