Koktel antitela snanjuje nivo virusa, pokazuju prvi rezultati testiranja

  0
  Foto: Profimedia

  Biotehnološka kompanija “Regeneron” objavila je rane rezultate testiranja koktela antitela kod pacijenata sa koronavirusom i rekla da se čini da utiču na smanjenje nivoa virusa i ublažavanje simptoma kod pacijenata.

  “Najveća poboljšanja zabeležena su kod pacijenata koji već nisu postigli prirodan odgovor na infekciju”, rekli su iz kompanije.  

  “Rezultati uključuju samo 275 pacijenata od 1.000 koliko ih je upisano u ovo posebno ispitivanje, ali deluju obećavajuće”, rekla je za CNN dr Žan Maraco, direktorka odeljenja za zarazne bolesti Univerziteta u Birmingemu.  

  Tretman je takođe pokazao pozitivne trendove u smanjenju poseta lekarima za pacijente, od kojih nijedan nije bio dovoljno bolestan da bude hospitalizovan na početku ispitivanja, saopštila je kompanija.

  Brojevi u ovom ranom objavljivanju informacija jesu mali jer nisu svi podaci pregledani.  

  Portparol kompanije rekao je da podaci potvrđuju tretman kao terapijsku zamenu za prirodni odgovor na virus.  

  “Ono što mislim da je fascinantno jeste da je pokazano da su antitela zaista bitna i da su antitela na šilljasti protein zaista bila korisna, posebno kada su ljudi sami stvarali antitela”, rekla je dr Maraco i dodala:  

  “Bez obzira da li je terapija antitelima ili vakcina ta koja cilja ove proteine, zvuči kao da smo na dobrom putu. Mislim da je to zaista ohrabrujuće”.

  Takođe ohrabruje smanjenje količine virusa u grlu ljudi, što bi u teoriji moglo smanjiti rizik od zaraze drugih.