„Na varenje utiču mnogi faktori, od nivoa stresa tokom obroka do toga koliko dobro žvaćete hranu’, kaže Desire Nilsen, autorka knjige „Eat More Plants“, a prenosi N1.

„Naši prirodni cirkadijalni ritmovi diktiraju metaboličku i fiziološku funkciju, uključujući i naša creva“, objašnjava ona. „Ako telo nije sinhronizovano, može da se javi zdravstveni problem, kao što je sindroma popustljivih creva“, kaže dalje.

Kada treba obilno jesti?

Stručnjaci smatraju da obilniji obrok treba jesti početkom dana. „Koliko je prazan želudac, toliko brzo hrana prolazi kroz želudac, kao i apsorpcija hranjivih stvari. Uveče je sporija. To znači da konzumiranje obilne večere može da dovede do loše probave i apsorpcije hranjivih materija.“

Položaj našeg tela tokom spavanja takođe može da izazove probleme. „Ležanje na leđima može da podigne želučanu kiselinu do jednjaka“, objašnjava Alison Aron, koja je osnovala „Nutrition Curator“. „Ne samo da je refluks vrlo neprijatan, već ako je i hroničan, može štetno da deluje i na probavni trakt. Ponekad su potrebni lekovi da bi se smirio i izbegavanje obilnih večera pre spavanja“.

Obilan doručak je, navodno, ključ za održavanje idealne težine. „Jedite doručak kao kralj, ručak kao princ, a večeru kao siromah“, kaže Robert Grejem za MBGFood. Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Nutrition otkrilo je da konzumiranje doručka kao najobilnijeg obroka može da bude delotvorno za održavanje optimalne telesne težine“, dodaje.

„Na varenje utiču mnogi faktori, od nivoa stresa tokom obroka do toga koliko dobro žvaćete hranu“, kaže Nilsen. „Ali, ako su jutra napeta za vas, veliki obrok može da dovede do lošeg varenja“, dodaje i predlaže da se ujutro popije nekoliko čaša vode posle buđenja, a onda kafa ili čaj, a doručak može da se jede naposlu.

Sve u svemu, izgleda da je sigurnije konzumirati veći doručak i manju večeru, ali obratite pažnju na to kako vaše telo reaguje na jutarnji stres.

Komentara

 1. DOVOLJNO DUGO ŽVAČEM SAMO ŽVAKE
  13. novembra 2019. 18:14

  Otkad su počeli da proizvode GMO žvačem dovoljno dugo samo žvake.

  1. I ŽVAKE SE ŽVAĆU
   13. novembra 2019. 21:53

   Dakle, pravilno je "žvaću".

 2. Danas ne doručkujem dok ne odem da mi pregledaju da li imam šećera u krvi za samo nekoliko minuta, besplatno jer je danas dan borbe protiv dijabetesa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.