Koje mere su bile efikasne protiv širenja korone, a koje ne?

0
Printscreen/YouTube/Novo jutro

U borbi protiv infekcija u pandemiji korona – prema podacima koje je prikupio Institut za svetsku ekonomiju iz Kila (IfV) – osim medicinskih mera, najbolje su pomogli zatvaranje škola i informativne kampanje.

Za studiju su prikupljeni podaci iz skoro 200 zemalja – uključujući Nemačku. Do sada je o tome bilo vrlo malo ispitivanja.

„Visoka efikasnost informativnih kampanja verovatno se može objasniti time što su pripremale put za mnoge druge mere”, rekao je autor studije Aleksandar Sandkamp. Spremnost ljudi da uopšte sprovode mere zaštite od infekcije značajno je porasla zahvaljujući kampanjama.

Platnene maske i lokalna ograničenja putovanja nisu imala efekta

Prema studiji, testovi na koronu, praćenje kontakata i ograničenja međunarodnih putovanja takođe su dali značajan doprinos zaštiti od infekcije. Pozitivan efekat je imalo i otkazivanje javnih događaja, rad od kuće i ograničenja privatnih sastanaka.

Prema studiji, za sve mere važi sledeće: što je oštrija primena, to je veći uspeh.

S druge strane, lokalna ograničenja putovanja i nošenje maski u prvom korona talasu nisu doneli statistički merljiv uspeh. Prema studiji, ovo se promenilo u drugom talasu – verovatno zato što su se maske tada nosile konsekventnije i što je napravljen prelazak sa maski od tkanine na medicinske maske.

Zaključci za buduće pandemije

Studija takođe daje pouke za moguće pandemije u budućnosti. Na primer, ne može se preporučiti određena mera samo zato što je veoma efikasna – na primer „ako su, kao u slučaju zatvaranja škola, negativne posledice teške”, kaže Sandkamp, autor studije.

Odluka o tome koje mere će se prvo uvesti zavisi ne samo od njihove efikasnosti – već i od ekonomskih i društvenih posledica povezanih sa merom.

„Mere koje su efikasne i istovremeno uključuju relativno malo ometanje normalnog života treba prvo da se implementiraju – kao što su informativne kampanje, testovi, praćenje kontakata i nošenje medicinske maske”, kaže Sandkamp.

Prema rečima autora studije, rezultati jasno pokazuju „da su pojedinačne mere za borbu protiv pandemije korone uspešne, čak i ako se tačan obim može razlikovati od zemlje do zemlje”.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime