Koje je sve nove mere Vlada Srbije uvela za ugrožena područja

2
Foto: Igor Pavićević

Vlada Srbije je na današnjoj sednici propisala posebne mere zaštite stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 u onim jedinicama lokalne samouprave u kojima je zbog epidemije proglašena vanredna situacija, saopšteno je u Beogradu.

Da bi se zaustavilo dalje širenje i prenošenje zaraze, Vlada Srbije je odlučila da se u tim lokalnim samoupravama zabrani okupljanje više od pet lica na javnom mestu i napolju i unutra, ako nije moguće obezbediti distancu među njima od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite.

Neće biti moguće ni organizovanje svečanosti i sportskih i zabavnih manifestacija.

Ograničeno je radno vreme ugostiteljskih objekata na od 07.00 do 20.00 časova, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

U predškolskim i obrazovnim ustanovama neophodna je “puna primena svih preventivnih mera”.

U obrazovnim ustanovama biće odloženo okupljanje, a prijemni i drugi ispiti biće sprovedeni uz primenu svih mera lične zaštite: fizička distanca od dva metra, obavezno nošenje zaštitne i rukavica.

Korišćenje otvorenih i zatvorenih bazena, “spa i velnes centara” za sada nije moguće, ali će uz sprovođenje mera zaštite – maske i rukavice, i dalje raditi kozmetički i frizerski i saloni lepote, “fitnes centri” i teretane.

Pored toga Vlada je zbog prošlonedeljnih poplava u Srbiji odlučila da sa 200 miliona dinara pomogne građanima čiji su porodični i stambeni objekti oštećeni.

Na osnovu evidencije lokalne samouprave, ta sredstva biće distribuirana u vidu bespovratne novčane pomoći, kako bi se što pre sanirala šteta na njihovim kućama i pomoćnim objektima, piše u saopštenju.

Doneta je i odluka da se Savezu za inovativne spremnosti za epidemiju (CEPI)  – “kao vodećem akteru na polju vakcinacije za bolest COVID-19”, uplati 100.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, piše u saopštenju.

U vezi s tim se kaže da je “Vlada odlučila da sa evropskim partnerima učestvuje u ovom projektu i pruži doprinos globalnim naporima u borbi protiv pandemije kroz finansijsku podršku Svetskoj zdravstvenoj organizaciji za jačanje odgovora zdravstvenih sistema na COVID-19 i Savezu za inovativne spremnosti za epidemiju, koji je osnovan posle epidemije ebole u Zapadnoj Africi, kako bi se stvorila mogućnost za razvoj vakcina protiv novih bolesti”.

(Beta)

2 KOMENTARA

  1. Bravo.
    Prvi komantar na netu da nije psovka ili proklinjanje nego gola činjenica. Počev od 03.06.2020 naša vlada nema mandat a caka je da ni precednik nije u mandatu od istog datuma. Ali šta ima veze to je samo gazenje ustava koji ima za funkciju da Narod zaštiti od samovolje vladara.

Comments are closed.