Koje dve istorijske ličnosti biste rado upoznali jednu s drugom? “Veliko pitanje” u novogodišnjem dvobroju Nedeljnika

1
Tito i Čerčil, foto Profimedia

Ima ona priča o Beču, na prelazu 19. i 20. veka, kao najznačajnijoj prestonici u Evropi s najživljom intelektualnom scenom, gde su u isto vreme živele mnoge istorijske ličnosti. U istom gradu, te 1913. godine, uoči Prvog svetskog rata, živeli su Tito, Trocki, Staljin, Hitler i Frojd.

BBC je objavio ranije da su u Beču, nedaleko jedan od drugoga, tada živela petorica muškaraca koji se tada nisu međusobno poznavali.

U januaru te 1913. čovek čiji je pasoš glasio na ime Stavrosa Papadopulosa stigao je vozom iz Krakova na Bečku severnu stanicu. Bio je tamnije puti, imao je velike seljačke brkove, a u ruci je nosio poveći drveni kovčeg.

“Sedeo sam za stolom”, napisao je godinama kasnije čovek koji ga je dočekao, “kada je neznanac zakucao na vrata i ušao. Bio je nizak, mršav, lošeg tena. U njegovim očima nije bilo ničeg prijateljskog.”

Ovo je sećanje zapisao ruski disident Lav Trocki koji je u Beču uređivao radikalne novine „Pravda“. Čovek kojeg je opisao nije se, naravno, zvao Papadopulos. Neznančevo pravo ime bilo je Josif Visarionovič Džugašvili, za prijatelje Koba, a kojeg će svet kasnije upamtiti po imenu Staljin.

On je tada proveo mesec dana u Beču upoznavši Trockog te pišući s Nikolajem Buharinom svoje prvo delo „Marksizam i nacionalno pitanje“.

Trocki i Staljin, revolucionari čije je vreme tek dolazilo, živeli su te 1913. u središtu Beča, u istom delu grada kao i čuveni psihoanalitičar Sigmund Frojd. Frojd se u Beč doselio još kao dete 1860. godine. Kuću i ordinaciju imao je u ulici Berggase.

U isto vreme onde se zatekao i mladi, tada 21-godišnji Josip Broz kojeg će svet kasnije takođe upoznati pod isprva konspirativnim imenom – Tito. Budući jugoslovenski vođa radio je u Dajmlerovoj fabrici automobila u Bečkom Novom Mestu, tražeći u središtu grada neki novi posao, ali i zabavu.

U isto vreme po Beču se kretao i tada 24-godišnji Adolf Hitler, maštajući da upiše studije slikarstva na Bečkoj akademiji likovnih umetnosti. On je živeo kao podstanar u jednoj kući u Meldermanštrase blizu Dunava.

Niko ne zna da li je te godine u nekoj zgodi Hitler nabasao na Trockoga, a Tito upoznao Staljina. Ti će ljudi nakon Prvog svetskog rata i raspada Austrougarskog carstva 1918. godine obeležiti svetsku istoriju.

Kada su kasnije postali slavni i zloglasni, štošta ih je povezivalo, ali i ta manje poznata bečka epizoda 1913. godine.

Frojdova omiljena kafana „Lantman“ nalazila se u samom istorijskom jezgru grada, a par minuta hoda dalje od nje bila je kafana „Central“ gde su pili kafu, jeli kolače, čitali novine i vodili žive rasprave Trocki i Staljin. U istu kafanu, iznutra ukrašenu svodovima, zalazio je i Hitler.

Takva neobična koincidencija inspirisala nas je i da srpskim akademicima, istoričarima, profesorima i uglednim intelektualcima postavimo ovogodišnje Nedeljnikovo “Veliko pitanje” – Koju biste istorijsku ličnost upoznali jednu sa drugom i zašto?

U novogodišnjem dvobroju Nedeljnika, koji je već od danas na svim kioscima, pročitajte kakve smo odgovore od njih dobili.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!

1 KOMENTAR

  1. Вашем тексту о личностима које су у истом тренутку биле у Бечу бих додао још двојицу, Ајнштајна и Волфа Месинга. Ево и извора Einstein had arrived from Zurich, where he taught, in November, 1913, after receiving an invitation to report on his recent findings to a convention of natural scientists and physicians. I don’t remember for sure, but I think we gathered at Sigmund Freud’s apartment because Einstein immediately introduced me to this no-less-renowned personality.  I was proud and flattered to be presented to two such giants of science at one time.

    Сада је верујем још занимљивије.
    Поздрав и све најбоље свима из листа као и читаоцима.

Comments are closed.