Koja je najbolja (i dozvoljena) razlika u godinama u vezi: Proverite da li biste prošli test

0

Da je mogao da se otkrije recept za ljubav tako lako, dosad bi se nekom matematičkom formulom – a matematičari su pametni, jelda – valjda izračunalo i kolika je najbolja razlika u godinama među partnerima kako bi veza opstala. Ali nije da se nije pokušalo i postoje neka istraživanja, pa i pokazatelji, koja govore da u stvari svako vuče na svoju stranu – muškarci ka mlađim partnerkama, a žene ka partnerima približno istih godina. I opet znači da ne tragaju za istim brojem. Ali šta o tome kaže stvaran život – da li veza traje duže što je veća razlika u godinama ili je obrnuto – i koji je to broj oko kojeg se konačno „nađemo“?

Ako se osvrnete na parove oko sebe (kao ja), u porodici, među prijateljima i kolegama, vidite da je kod većine parova mala razlika u godinama i da su negde generacija. Ali i to da ima više parova i brakova u kojima je žena mlađa od muškarca, pa i to dosta. I svi imamo drugaricu koja je oduvek volela starije muškarce i drugare koji su bili u vezama i „eksperimentisali“ sa starijim ženama ali bi na kraju u braku završili ili sa mlađom ili ženom sličnih godina. Dok drugarice ostaju dosledne i udaju se za starije. I sasvim sigurno ima najmanje parova koje znamo, a u kojima su žene dosta, pa i po deceniju, starije od muškarca.

„Moja najmlađa cica je imala 23 godine“, kaže mi on, koji ima 39 godina. I zaključujemo da se ne uklapa u „formulu“.

Jer kada prijatelj odluči da se zabavlja sa nekim ko je dovoljno star da mu bude roditelj, uobičajen odgovor je da se vidi da li odluka prolazi test „polovina godina starijeg partnera plus sedam“.

Pravilo, čije poreklo ostaje misteriozno, prenosilo se generacijama kao način da se opravda ili, češće, izbaci prezrenje. U redu je da 22-godišnjak izađe sa 18-godišnjakom. Nije u redu da 39-godišnjak izlazi sa 23-godišnjakom, međutim, jeste fer da izađe sa 26-godišnjakinjom. Što ste stariji, veća je dozvoljena starosna razlika: 50-godišnjak može rizikovati i s nekim ko ima čak 86 godina. Ali to su samo teorije.

„Oduvek sam voleo starije žene“, priznaje mi on koji se, ipak, nedavno oženio devojkom svojih godina.

Da li se stvari ipak menjaju, jer nekada se gledalo sa predrasudama kada je razlika u godinama velika, i sada se to komentariše ali se nekako prihvata drugačije i lakše.

Ceo tekst objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 26. avgusta

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju primerak Mond diplomatika na srpskom jeziku

Naslovna strana novog broja Nedeljnika