PRISLUŠKIVANJE (1) – „Državna tajna“ je najveći stepen zaštite u svakoj državi koji može da nanese „neotklonjive teške posledice“, i sa takvih dokumenata oznaka tajnosti se skida zbog nacionalnih interesa i preuzetih međunarodnih obaveza. Ali i tada bi se podaci slali sa zatamnjenim imenima. „Posle ovoga BIA može da ugasi svetlo“, bili su komentari nekoliko obaveštajaca koji su isprovocirani najnovijom aferom sa čitanjem dokumenata uživo na televiziji odlučili da za Nedeljnik „ispričaju i više nego što su planirali“.

PRISLUŠKIVANJE (2) – „Svako ko u Srbiji ima bilo kakvu društvenu moć ima dobrog osnova da sumnja da ga prisluškuju“, piše Ljiljana Smajlović u kolumni u novom broju Nedeljnika.

PRISLUŠKIVANJE (3) – „Mediji, novinari, uspeli su da, kada je neko, prvi put, otvorio dosijee (zar nismo svi to svojevremeno tražili?), skoče u zaštitu službi, političara, i graknu – gde je tu državni interes?! Pa zar postoji veći? Zar ima važnijeg od konačnog prekida sa tim i takvim radom službi?“, piše Ivan Radovanović u rubrici „Otvoreno: Drugi ugao“ na temu prisluškivanja.

DRŽAVLJANSTVA – Jingluk Šinavatra, osuđena na pet godina zatvora zbog korupcije, postala je državljanka Srbije odlukom Vlade od 27. juna. Mnogo nepoznanica ima o ovome. Ne zna se da li je dolazila u Srbiju i da li su joj uručeni srpski pasoš i lična karta. Nije poznato ni koje ministarstvo je predložilo nju za državljanstvo, jer samo na takav zvaničan predlog Vlada Srbije može da odlučuje o prijemu u državljanstvo. Da li je i sa kim od srpskih zvaničnika bila u kontaktu?

IZBORI – Bojkot predstojećih izbora je ključno pitanje, jer su ovi razgovori pokazali da to možda jeste jedino, ali nije baš jalovo oružje u rukama opozicije, čim su vlasti pristale na takav vid razgovora izvan institucija, što je za njih koliko do juče bilo neprihvatljivo. Politička analiza iz pera Veljka Miladinovića u novom Nedeljniku.

BERZA – Oni koji se odluče da igraju sami na berzi, gro njih gubi novac jer se petljaju u ono što ne znaju. Ko hoće da zaradi na berzi ne može da se time bavi kao hobijem. Berza ima sveto trojstvo na koje stalno treba misliti pri analizi kompanija – koliko para može da zaradi, kada očekujemo da stiže taj novac i koje su šanse da smo u pravu. Zašto je najsigurnije igrati preko indeksnog fonda? Šta je fundamentalna i šta tehnička analiza? U čemu je sličnost Epla i Real Madrida? Veliko istraživanje Miše Brkića o „njujorškoj berzi iz beogradske fotelje“.

PREŽIVETI LETO – „Na auto-putu, kada se Turci vraćaju kući, trpajući u gepeke polovinu nemačkog BDP-a, poklanjajte pažnju retrovizoru jednako kao što gledate pred sobom, jer oni su već prevalili hiljadu ili dve kilometara bez odmora, manično jureći ka svojim udaljenim selima gde će pokazati kako su se popeli na društvenoj lestvici“, piše Aleksandar Apostolovski u „Raskopčavanju mita“.

CECA – Snažno se usprotivila partijskom kadriranju i politici devedesetih, dosledno braneći i danas umetnost, kulturu i građansko dostojanstvo. Nagrađena je najznačajnijim priznanjima, prva je dobitnica Nagrade „Žanka Stokić“, njena je i jedna Zlatna arena, sa njenog prsta sija i Dobričin prsten. Svih ovih godina, međutim, ostajala je – Ceca. Voljena glumica, prijateljica, komšinica kojoj su i dok je dolazila na intervju za Nedeljnik udelili ružu. Svetlana Ceca Bojković pričala je o kolegama, društvu, kulturi, medijima…

TRANSFERI – Nešto je trulo u najvažnijoj sporednoj stvari na svetu. Već dugo vremena se priča jedno a radi drugo. Paradoks da klubovi zarađuju sve više novca i da su istovremeno sve zaduženiji i izloženiji opasnosti od bankrota, zvono je za uzbunu. Pogotovo što je na horizontu sve manje američkih biznismena, ruskih oligarha, arapskih šeika i kineskih tajkuna da priteknu u pomoć, piše Željko Pantelić u velikom istraživanju o fudbalskom paradoksu.

KANADA – Trostruko ubistvo, foto-roboti na televiziji, upozorenja građanima, jurnjava za najsitnijim tragovima, pretvaranje čitave jedne zemlje u bojište policije i tinejdžera. Nije ovo rukopis čoveka koji je odrastao na detektivskim romanima, već ono što drži Kanadu u neizvesnosti već danima. Potraga za dvojicom momaka traje više od 20 dana, a male su šanse da su pronađeni i u trenucima u kojima ovaj broj Nedeljnika izlazi na kioske. Tandem je prešao neverovatno prostranstvo i nasamario veliki broj ljudi koji ih gone. Kako?

ATEISTI – Svaka sredina u bivšoj YU ima svoje bolide koje tajne službe drže na povocu, a koji se katkad samoinicijativno zaigraju, kažu Radule i Leki iz grupe Atheist Rap za novi Nedeljnik.

Digitalno izdanje Nedeljnika dostupno je na Novinarnici

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.