KO VALJA SRPSKE PASOŠE – Otkriće Nedeljnika da je bivša premijerka Tajlanda, osuđena za korupciju, Jingluk Šinavatra, dobila srpsko državljanstvo, odjeknulo je ne samo u njenoj staroj i njenoj novoj zemlji, već i širom sveta. Sem što smo uskraćeni – ne računajući reakciju predsednika Vučića – za zvaničan stav Vlade, ostao je utisak da nema jasnih kriterijuma kako se državljanstvo Srbije dobija i šta je interes Srbije u svemu. U moru pravila koja mirišu na sumnjive radnje i ćutanja nadležnih, izvesno je jedino da se državljanstva, odlukama Vlade, sve više dele i da ima onih koji u tom „biznisu“ – dobro prolaze.

KRAĐA – Vest o Šinavatri preneli su najvažniji svetski mediji, ali sa malom razlikom, pošto je Tanjug sakrio izvor informacije kako bi ispalo da je Vlada to zvanično saopštila posle mesec dana zakašnjenja, i naravno činjenice da je to potvrdila tek nakon što je naš list prvi sa tim izašao u javnost. Predsednici novinarskih udruženja saglasni su da je na ovaj način klasično prekršen Kodeks novinara Srbije, Nedeljniku naneta ogromna šteta, ali i da je takvim spinom vest klasično „skrenuta“ u drugom smeru

TAJLANDSKA MULJAŽA – Slučajem Šinavatra i pasošima bavio se u svojoj kolumni „Zakopčavanje mita“ i Dragoljub Draža Petrović. „Menjam jednog neprvostepeno, nedrugostepeno, nepravosnažno osuđenog polovnog Đilasa, za prvostepeno, drugostopeno, pravosnažno osuđenu, polovnu ali dobro očuvanu Tajlanđanku. Diskrecija zagarantovana. Šifra: Eliot Nes“, piše Draža.

NJUJORK TAJMS – Svi čitaoci Nedeljnika na poklon dobijaju novi broj Njujork tajmsa na srpskom jeziku, sa više od 40 reportaža, kolumni i istraživanja iz najvažnijih novina sveta.

PESNIČENJE I PREGOVORI – Subotnji događaji ispred Predsedništva Srbije najbolje su pokazali koliki je stepen tenzija i polarizacije društva i koliko naizgled bezazlen nesporazum u početku može da vrlo brzo dovede do sukoba. A tu su i oni pregovori vlasti i opozicije… Pregled u Nedeljniku.

SRBIJIN IZBOR – „Neki bi glasali i za prodavca đevreka na ćošku, kad bi samo mislili da može da pobedi Vučića“, piše Ljiljana Smajlović u kolumni u novom Nedeljniku.

RADOVANOVIĆ – Prof. dr Zoran Radovanović, epidemiolog i predsednik Etičkog komiteta Srpskog lekarskog društva u velikom intervjuu za Nedeljnik pobija zablude o ishrani, vitaminima, karcinomu, vakcinama, stresu, osiromašenom uranijumu, korupciji u zdravstvu, dodvoravanju političarima…

MIHIĆ – Proslavljeni reditelj, dramski pisac i profesor Fakulteta dramskih umetnosti Gordan Mihić preminuo je u nedelju, posle iznenadne bolesti, u 80. godini. Skoro da nema filma koji je ostavio velikog traga u jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji, a da na njega prvo slovo nije udario Gordan Mihić. Od „Zvižduka u osam“, preko „crnog talasa“, pa sve do prelaza između dva veka, na Mihićevim replikama stasavali su najveći glumci, a one su potom ulazile u narod i postajale neodvojivi deo naše kulture, ali i našeg slenga.

KOMUNIZAM – „Da li bi danas iko mogao da pomisli da su Kuba, Venecuela ili Severna Koreja modeli za okončanje nerazvijenosti i stvaranje pravednijeg i naprednijeg društva? Ili da poveruje u sporo ali nesumnjivo prihvatanje ekstremne levice slobodnih izbora u Latinskoj Americi i zajedničkog života pod okriljem različitosti, od koje je ranije bežala kao mačka od vode?“, piše slavni pisac Mario Vargas Ljosa u kolumni koju Nedeljnik redovno objavljuje.

GOLI OTOK – Kad smo kod komunizma… Posle tri najsnažnije jugo-republike došao je red i na najmanju da reši problem rehabilitacije i odštete za golootočke (i druge) zatvorenike. Porodice crnogorskih zatvorenika traže odštetu od 50 evra po danu boravka u zatvoru i najavljuju da će da tuže državu pozivajući se na to kako su problem rešile Slovenija i Hrvatska. Zašto se nisu pozvali na to kako je golootočane obeštetila Srbija?

ŠANGAJ – Nad Beogradskim univerzitetom nadvija se sudbina Zagrebačkog sveučilišta koje je ispalo nakon dve godine kočoperenja u društvu 500 odabranih visokoškolskih ustanova od oko 22.500 iz celog sveta, čuvene Šangajske liste.

MONTI – Vilijam Dejl Montgomeri, koji je otišao u diplomatsku penziju sa funkcije ambasadora SAD u Beogradu, krajem sedamdesetih bio je drugi sekretar te iste ambasade. Udba ga je tada pratila, posebno zbog sklonosti da organizuje žurke i održava veze sa državljankama SFRJ, od kojih su neke bile ćerke viših oficira Jugoslovenske narodne armije. Nedeljnik prvi put objavljuje izvode iz nepoznatog dokumenta Udbe sastavljenog u decembru 1977.

POLITIČKI TEATAR – Za razliku od neslavnog nameštenja za direktora Drame Narodnog pozorišta umesto dotadašnjeg Željka Hubača, Jug Radivojević izgleda ovog puta neće reterirati, pa će verovatno postati upravnik BDP-a. Tekst o političkoj (zlo)upotrebi pozorišta čitajte u novom Nedeljniku.

Naslovna strana novog Nedeljnika

MIZOGINIJA I UBISTVA – Broj muškaraca koji se poslednjih godina identifikuju kao „inceli“ – skraćeno od involuntary celibate, ili nedobrovoljni celibat – neprekidno raste, a pripadnici ove onlajn supkulture koja doslovno seje mržnju prema ženama zato što one ne žele da imaju seks sa njima fantaziraju o nasilju i glorifikuju masovne ubice. Tekst o muškarcima koji mrze žene u novom Nedeljniku.

TENGO FAMIGLIA – Kriza italijanske vlade ogolila je svu licemernost političkih stranaka i pokreta potvrđujući izostanak elementarnog senzibiliteta za interese građana, društva i države. Zvuči bizarno, ali u italijanskom parlamentu ne postoji nijedna politička snaga koja stavlja interese Italijana ispred stranačkih ili personalnih ciljeva, piše Željko Pantelić u spoljnopolitičkoj analizi u novom Nedeljniku.

NIKE – Iza sunčanih naočara, iza milijardi dolara, iza osmeha Majkla Džordana, Tajgera Vudsa, Lebrona Džejmsa, iza svih tih kilometara i kilometara koje pređu njegove i naše patike, krio se jedan nesigurni mladi čovek, nedovoljno talentovani sportista i ekipa koja je napravila najveću sportsku kompaniju na svetu, a koja nije izgledala nimalo spremno. Fil Najt u svojim memoarima „Umetnost pobede“ („Shoe Dog“) otkriva kako je od gepeka polovnog automobila stigao do biznisa vrednog milijardu dolara i đonova koje svi prepoznaju.

DIGITALNO IZDANJE NEDELJNIKA DOSTUPNO JE NA NOVINARNICI

KONCERTI – Đorđe Milutinović, nekadašnji šef koncertne agencije Sava centra i bivši direktor Arene seća se za Nedeljnik kako je Najdžel Kenedi želeo da svira u Srbiji tokom bombardovanja, kako je situacija na Kosovu sprečila Rolingstonse da dođu na beogradski hipodrom i objašnjava zašto je sve manje koncerata velikih svetskih zvezda u Srbiji.

ENTERIJER – U trenutku kada u Beogradu niču stambeni objekti, punim kapacitetom rade građevinci i arhitekte, mladi enterijerista Marko Desivojević za Nedeljnik govori o tome šta znači opremiti jedan prostor po ukusu klijenta i kako se stan uklapa u stil života, ili obrnuto.

IDA – „Patriotizam se dokazuje brigom za okoliš, popravljanjem vrtića, modernizacijom bolnica i poštovanjem svojih susjeda, a ne zastavama i podjelama“, kaže Ida Prester u intervjuu za Nedeljnik.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.