Ko su naučnici koji su napravili vakcinu protiv korone: Deca turskih doseljenika, na dan venčanja radili u laboratoriji

0
Ugur Sahin/Profimedia

Poslednji put istorija je pisana u Majncu kada je Gutenberg radio na štamparskoj presi, a sada je to zbog vakcine kompanije Pfizer i BioNTech – kandidata BNT162b2.

Vakcina protiv Kovid-19 je na vidiku, uz najavu prvih privremenih rezultata u velikim ispitivanjima koja pokazuju da kandidat kompanija Pfizer i BioNtech ima efikasnost od 90 odsto, tvrde proizvođači, čija analiza pokazuje mnogo bolje performanse nego što se većina stručnjaka nadala, prenosi Gardijan.

Visok procenat zaštite čini nalaze uverljivim. Regulatori su prethodno rekli da bi odobrili vakcinu koja je efikasna samo 50% – štiteći polovinu onih koji je dobiju. Kompanija Pfizer kaže da nema ozbiljnih neželjenih efekata.

“Danas je sjajan dan za nauku i čovečanstvo. Prvi niz rezultata našeg ispitivanja vakcine protiv Kovid-19 u fazi 3 pruža početne dokaze o sposobnosti naše vakcine da spreči kovid-19”, rekao je dr Albert Burla, predsednik i izvršni direktor kompanije Pfizer.

Razvio ju je profesor dr Ugur Sahin zajedno sa suprugom Ozlem Tureci, oboje su deca turskih doseljenika.

Sahin i više od 500 naučnika iz njegove kompanije BioNTech čekaju – “veoma napeti” – na prve rezultate kliničke studije sa 44.000 učesnika koji su u poslednjih nekoliko meseci dobili ili BNT162b2 ili placebo, piše u nedavnom tekstu nemačkog nedeljnika Špigl.

Vakcinu je do sada dobilo oko 44.000 učesnika, a Sahin, kojeg je Špigl opisao kao mirnog i tihog čoveka, rekao je nedavno za taj list kako je svestan da je “svaka nedelja važna” i da je njegova vakcina sposobna da spasi stotine hiljada života.

Sahin predaje na Univerzitetu u Majncu skoro 15 godina, odnedavno kao profesor onkologije. Čak i u ovim napetim danima i dalje nadgleda doktorande, možda zato što je uvek želeo da prvo bude naučnik, a ne preduzetnik. Dugo se smatra jednim od najpoznatijih istraživača raka na svetu ali je habilitaciju stekao u imunologiji.

Insistira na tome da su rak i koronavirus usko povezani.

“Mi sebe doživljavamo kao inžinjere imunologije. Želimo da uputimo imunološki sistem kako da nas zaštiti od određenih bolesti”, rekao je Sahin.

Sahin i njegova supruga Ozlem su deca turskih migranata koji su došli u Nemačku krajem 60-ih godina. Ugur i Ozlem su se upoznali u bolnici, gde su oboje radili.

Koliko su bili predani medicinskim istraživanjima govori i podatak da su na dan venčanja pronašli vremena da sprovodu određene laborotorijske analize.

Kako prenosi Gardijan, njih dvoje se trenutno nalaze na listi 100 najbogatijih Nemaca.

BioNTech-u su bile potrebne samo genetske informacije o koronavirusu, proizveo je odgovarajuću RNK u roku od dva dana i odmah započeo prve eksperimente. Bilo je to u januaru kada savezna vlada nije videla opasnost za Nemačku. Pre “zatvaranja”, BioNTech je imao 20 kandidata za vakcinu.

Tempo je iznenadio mnoge stručnjake. U februaru su istraživači BioNTecha otputovali u Langen, predgrađe na jugu Frankfurta, gde se nalazi Institut Pol Erlih, odgovoran za odobrenje vakcina u Nemačkoj. Predstavili su svoj plan: klinička studija od proleća, vakcina na kraju godine, učinićemo sve za to, hoćete li biti tamo? Odgovor je bio – da.

Devetnaestog aprila BioNTech je podneo konačnu prijavu za kliničko ispitivanje nekoliko kandidata za vakcinu. Odobrenje je usledilo 22. aprila. Prvi ispitanik je doziran 23. aprila.

Od 20 mogućih kandidata, dva su ostala kao posebno perspektivna. Oba ciljaju šiljasti protein, koji virusu daje prepoznatljiv oblik: proteini štrče iz omotača virusa poput vrhova na kruni.

Sahin i BioNTech imaju mnogo iskustva u istraživanju novih tehnologija. Ali ne i da širom sveta donose novi lek i grade globalnu proizvodnju. U tom cilju, nemački istraživači su se na proleće udružili sa američkim farmaceutskim gigantom Pfizer. Proizvodni pogoni Grupe trebalo bi da pomognu u proizvodnji ukupno 1,5 milijardi doza BNT162b2 do kraja 2021. godine. Nekoliko stotina miliona doza već je unapred prodato SAD, Japanu i Kanadi.

Pfizer preuzima polovinu razvojnih troškova i platiće BioNTech-u 748 miliona dolara ako uspe. Analitičari očekuju da će dve kompanije podeliti prihod, koji se procenjuje na 3,5 milijardi dolara za 2021. godinu. Nije dobra stvar za BionNTech, kažu kritičari, prva kovid vakcina vredela bi mnogo više. Ali samo ako uopšte bude odobrena. A put do tamo je neizmerno skup.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500