“Ko se tu kome mešao? Da se Srbija izvinjava Crnoj Gori što su koristili svaku priliku da nas napadnu – mi više nismo takvi…”

0
(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO)

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je danas tvrdnje da se Beograd meša u unutrašnju politiku Crne Gore i ocenio da se dešava upravo suprotno.

“Svakodnevno me optužuju da se mešam u njihove stvari a oni ne rade ništa drugo nego što se mešaju. Od toga ko će da drži koji kafić na Vračaru do toga koju će politiku Srbija da vodi. A kada im kažete da nas oni ne zanimaju, već da ih mi samo pitamo gde su prava Srba kojih nema 1,8 nego 28 odsto, oni nam kažu da ne smemo da se mešamo”, rekao je on.

Vučić je rekao da nije Srbija priznala nezavisnost Plava, Gusinja i Boke Kotorske, već je Crna Gora priznala nezavisnost nasilno otetog dela teritorije Srbije, to jest Kosova i Metohije.

“Ko se tu kome mešao? Jesmo li mi proterali njihovog ambasadora zbog jedne rečenice o Mojkovačkoj bici, uzgred potpuno tačne, ili oni našeg? Jesmo mi slali vojne izaslanike na mesta gde su ubijani Crnogorci ili su oni slali tamo gde se slavila Oluja?”, rekao je Vučić.

On je ocenio da je Rezolucija o Srebrenici, koju je usvojio crnogorski parlament, za cilj imala da nametne žig sramote celom srpskom narodu.

“A da se Srbija izvinjava njima što su koristili svaku priliku da Srbiju napadnu – Srbija više nije takva i nikada neće biti”, rekao je Vučić.

Komentarišući tvrdnje hrvatskih političara da su Hrvati dali najveći broj partizana u Drugom svetskom ratu i da su dali najveći doprinos antifašističkoj borbi, Vučić je rekao da je bolje da ne reaguje na te tvrdnje.

“Najbolji odgovor na to je ćutanje. Jer kako negirati besmislice? Ali to je ono sa čime ćemo se suočavati, sa promenom istorijskih činjenica. Samo čekam kada će da kažu da su u Jasenovcu ubijani Hrvati a da su ih ubijali Srbi. Nije daleko dan kada će se to desiti”, rekao je on.

Vučić je rekao da mu je žao zbog toga što Severna Makedonija i Albanija nisu dobile zeleno svetlo za početak pristupnih pregovora sa Evropskom unijom i dodao da to nije fer ni prema građanima ni prema rukovodstvima tih zemalja.

On je rekao da će čitav region nastaviti evropski put ali da je razumeo poruku da te zemlje moraju da se uzdaju u sebe i da ni od koga ne očekuju ništa.