Ko se igrao “gluvih telefona”: Priča o abortusu u Poljskoj i kršenju ljudskih prava koje ne prestaje

0
Credit line: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

“Ni život više”.

To je glavna poruka koju su sa ulica velikih poljskih gradova poslali nezadovoljni građani. Isti oni koji su pre nepunih godinu dana poslali poruku: “Ovo je rat”. Rat protiv onih koji zabranjuju abortus i poništavaju ljudska prava i zdarvu logiku.

Čini se da su ga, boreći se protiv zadrtosti poljskog režima, nažalost, izgubili.

Desetine hiljada ljutih na državu, Vladu, Ustavni sud i lekare, pokazali su prkos njihovom igranju gluvih telefona. U tim igricama izgubljen je život mlade žene kojoj je odložen abortus, usled čega je preminula, tvrde advokati njene porodice.

Najviši poljski sud presudio je u oktobru prošle godine da su abortusi koji se preduzimaju zbog fetalnih defekata neustavni, što znači da će abortusi biti dozvoljeni samo u slučajevima silovanja ili incesta, ili ako je život majke ugrožen.

Za nezakonit abortus u Poljskoj može biti izrečena kazna do osam godina zatvora.

Nevladina organizacija Abortusi bez granica saopštila je da je od stupanja na snagu zabrane pomogla 34.000 Poljakinja da abortiraju u inostranstvu.

Ali to nije sve.

Donji dom poljskog parlamenta nedavno je prihvatio zakonsku inicijativu građana koja bi nalagala duge zatvorske kazne u slučajevima abortusa, u rasponu od pet do 25 godina, i čime bi se uklonili izuzeci za silovanje, incest i ugrožavanje majke.

Zato je ovaj slučaj još važniji. Kao upozorenje. I dokaz da građani bez podrške spolja teško mogu da stanu na put ograničavanju nekih od najvažnijih ljudskih prava.

Vlada, sa druge strane, za smrt Izabele, 30-godišnje Poljakinje čija je crno-bela fotografija na ulicama već postala simbol otpora, krivi lekare i sve podvodi pod lekarsku grešku, a ne pod posledice nedavne sudske presude.

Opozicija međutim — kao i aktivisti i grupe za ljudska prava — tvrde da su lekari odustali od abortusa, čak i nakon što su otkrili defekte fetusa, zbog straha od kršenja nedavnog zakona.

Grupe za ljudska prava pozvale su Evropsku komisiju da preduzme akciju protiv Poljske. Poljski ustavni sud već je u središtu raskola između Varšave i Brisela, koji se produbio nakon što je prošlog meseca presudio protiv supremacije zakona EU.

Evropska unija je u ćorsokaku u dugotrajnom sporu o vladavini prava sa Poljskom.

Pooštravanje pravila o abortusu bi verovatno dodatno pogoršalo odnose između Varšave i Brisela.

Tako bi rat za ljudska prava konačno mogao da bude proširen izvan granica Poljske. Kako bi poruka sa aktuelnih protestnih skupova zaista postala stvarnost – “ni život više”.