Nemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila je, posle sastanka sa albanskim premijerom Edijem Ramom danas u Berlinu, podršku nemačke vlade otvaranju pregovora o punopravnom članstvu u EU sa Albanijom i Severnom Makedonijom, najavivši da će se za to založiti na sastanku Evropskog saveta u martu.

„Nemačkoj je cilj postizanje sporazuma o otvaranju pregovora na sastanku na vrhu Evropskog saveta u martu“, rekla je Merkel posle susreta sa Ramom u Berlinu, prenosi agencija Hina.

Ona je rekla da pristupanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji nije samo u interesu ovih zemalja nego i čitave EU.

„Ko je upoznat sa geopolitičkim odnosima taj zna da je dobro da jednog dana i zemlje Zapadnog Balkana postanu članice Evropske unije“, rekla je Merkel.

Nemačka kancelarka je naglasila da se već i na poslednjem samitu EU Berlin zalagao za deblokadu otvaranja pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

„Mi ćemo i dalje intenzivno raditi na tom pitanju kako bi u martu postigli željene rezultate“, rekla je Merkel.

Ona je istovremeno pohvalila napredak obe zemlje, posebno na području reforme pravosuđa gde je, kako je rekla već „mnogo toga postignuto“.

I Merkel i Rama su ukazali i na donatorsku konferenciju u februaru, na kojoj bi Albaniji trebalo da budu osigurana sredstva za uklanjanje štete nastale u potresu u novembru prošle godine.

„Albanija sama nije u stanju da podnese finansijski teret koji traži obnova posle potresa“, rekao je Rama.

Otvaranje početka pregovora o punopravnom članstvu s Albanijom i Severnom Makedonijom u oktobru je odloženo zbog blokade Francuske koja traži „strukturne reforme“ kada je u pitanju proces proširenja Evropske unije.

Otvaranje pregovora bi trebalo da bude i tema sastanka na vrhu EU-Zapadni Balkan, koji bi trebao da bude održan početkom maja u Zagrebu u sklopu hrvatskog predsedavanja Savetom EU.

(Beta)

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.