Ko je ubio Dženis Džoplin?

0
Fotografija: V. Veličković/Srpsko narodno pozorište Novi Sad

Predstava “Ko je ubio Dženis Džoplin?” biće premijerno izvedena u ponedeljak, 9. marta, na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Komad je rađen u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Omladinske prestonice Evrope Novi Sad OPENS.

“Ko je ubio Dženis Džoplin?” je intrigantna predstava sa obiljem muzičkog repertoara koja nas vodi u 1970. godinu, u sobu 105 holivudskog “Lendmark” hotela, gde je sa samo 27 godina umrla Dženis Džoplin. Ko je ubio Dženis Džoplin – porodica, prijatelji, propale ljubavi, alkohol, droga ili društvo u kojem je živela?

Dženis šezdesetih. Foto: Profimedia

Kroz biografsku priču o rok zvezdi šezdesetih godina prošlog veka, saznajemo kako su živele generacije tadašnjih bitnika i zašto je bilo teško biti žena koja se ne uklapa u standarde tadašnje sredine. Predstava nas upoznaje sa Dženis Džoplin, pionirkom među ženama u muzici, ženom koja je iza sebe ostavila svojevrstan pravilnik za “divlje žene”.

Predstava se realizuje u okviru programa OPENS-a “Raznoliki mladi u raznolikim društvima – girl’s power” koji skreće pažnju na temu rodne ravnopravnosti.

Deo zarade OPENS-ov Fond za lični razvoj mladih namenio je osnaživanju mladih devojaka i žena.

Predstavu režira Sonja Petrović, prema originalnom tekstu Tijane Grumić.

U predstavi igraju: Bojana Milanović, Sonja Isailović, Vukašin Ranđelović, Dimitrije Aranđelović, Stefan Vukić, Petar Banjac, Filip Grubač i Igor Sakač. Scenograf je Željko Piškorić, kostimograf Senka Ranosavljević, a dizajner svetla Marko Radanović. Za muzički repertoar zadužen je UV bend koji će muziku u predstavi izvoditi uživo.

Repriza će se igrati 17. marta u Srpskom narodnom pozorištu.