“Ko je preležao koronu da se vakciniše protiv gripa, ali samo ako je fit…”

0
Foto Profimedia

Infektolog i član Kriznog štaba za borbu protiv suzbijanja zaraze COVID-19 dr Mijomir Pelemiš smatra da bi i oni koji su preležali koronavirus svakako trebalo da se vakcinišu protiv gripa, najmanje četiri nedelje otkako su im prošli svi simptomi.

“Apsolutno bih preporučio svima koji su preležali koronu da se vakcinišu protiv sezonskog gripa. Naravno, prethodno bi trebalo da odu na pregled kod infektologa zbog mogućih posledica od preležanog korona virusa”, rekao je Pelemiš, a prenosi portal Nova.rs.

Naglasio je da vakcinu protiv gripa mogu da prime samo zdravi ljudi, koji u trenutku vakcinisanja nemaju nikakvu respiratornu infekciju.

Dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i još jedan član Kriznog štaba takođe smatra da bi svi koji su preležali COVID-19 trebalo da se vakcinišu protiv sezonskog gripa, ali isključivo ako su “fit”.

“Sve laboratorijske analize treba da im budu u granicama normale i da nemaju više ni najmanju naznaku kliničke slike COVID-19. Zbog oštećenja na plućima, koja neretko ostaju, treba da bude konsultovan i pulmolog”, rekao je dr Tiodorović, prenosi Blic.

“Pacijenti ne smeju da imaju kratak dah, da se brzo zamaraju, da osećaju malaksalost ako žele da prime vakcinu protiv gripa”, dodao je dr Tiodorović.

On je naglasio da još uvek ne očekuje širenje gripa u Srbiji.

“Protivepidemijske mere u slučaju korone, pre svih nošenje maski, daju rezultate i kod gripa. Manje je respiratornih infekcija u ovo doba godine nego prethodnih sezona. I upravo zato ne očekujem da će grip u Srbiji krenuti pre januara ili februara”, istakao je dr Tiodorović.

Pulmolog dr Tatjana Radosavljević tvrdi da je organizam kroz koji je prošla korona osetljiviji na grip i ostale infekcije baš zbog smanjenog imuniteta.

“Upravo zbog toga ljudima koji su preležali kovid potebna je vakcinacija protiv sezonskog gripa, isto kao hroničnim bolesnicima ili trudnicama, i savetovala bih da se vakcinišu među prvima, jer je veoma važno da se sada zaštite od još jednog virusa”, rekla je dr Radosavljvić.

“Današnja vakcina je četorovalentna, što znači da su naučnici uzeli četiri soja gripa za koja će se stvoriti imunitet kroz takozvane ćelije pamtilice. Vakcina ne sadrži žive sojeve gripa, a ako postoji neka mutacija koja nije u tom cepivu, pa i ako pokupite nju, imaće vrlo blag oblik gripa”, dodala je ona.