Ko je preležao koronavirus ima 91 odsto niži rizik od zaraze sedam meseci

  0
  Foto: Profimedia

  Osobe koj su preležale koronavirus imaju 91 odsto niži rizik od zaraze u narednih sedam meseci, pokazalo je istraživanje na Medicinskom fakultetu u Gracu koje je objavljeno u časopisu “European Journal of Clinical Investigation”.

  Taj nivo imunosti samo je malo niži od one koju može da omogući vakcina Fajzer/Biontek, za koju je utvrđeno da je 95 odsto efikasna.

  To znači da ranija infekcija koronavirusom stvara gotovo jednak nivo zaštite kao što ga imaju osobe koje su vakcinisane, barem u kraćem razdoblju, pokazalo je ovo istraživanje sprovedeno u Austriji koje prenosi dpa, piše N1.

  Studija je proučavala kako su osobe koje su bile zaražene u prvom talasu infekcije, od februara do aprila, prošli u drugom talasu od septembra do novembra.

  U poređenju sa ostalom populacijom u Austriji, oni su imali znatno jaču otpornost na infekciju.

  „Ti podaci pokazuju da raste imunost na Sars-CoV-2 kod austrijskom stanovništvu, iako još ne znamo do koje mere se taj imunitet odnosi i na različite mutacije virusa Sars-CoV-2 ili koliko dugo i u kojoj meri traje zaštita od reinfekcije u dužem vremenskom periodu“, rekao je Franc Alerberger iz Austrijske agencije za zdravlje i bezbednost hrane (Ages).

  Potrebne su daljnje evaluacije kroz duža vremenska razdoblja i analiza podataka iz drugih zemalja.

  Rezultati su slični onima do kojih su došli britanski zdravstveni radnici koji su otkrili da gotovo 90 odsto zaraženih koronavirusom imaju antitela u svom organizmu šest meseci nakon infekcije.

  Podaci iz februara najveće britanske biomedicinske baze podataka, UK Biobank, pokazuju antitela u 88 odsto učesnika ispitanih nakon šest meseci. Nakon tri meseca postotak je iznosio 99 odsto.