„Borba“ frilensera sa državom i dalje traje, a odgovor na pitanje ko je kriv za naagomilani porez zavisi od toga koju stranu pitate.

Frilenseri kažu da bi porez platili da su na vreme o njemu bili obavešteni, a država sa druge strane kaže da sa onima koji „zarađuju na internetu nema o čemu da razgovara dok se porez ne plati“.

Ministar finansija je pozvan na pregovore, ali iz Vlade nema odgovora, pa zato frilenseri najavljuju radikalizaciju svojiha akcija i novi protest, prenosi N1.

Podsetimo, tek nekoliko dana pred 31. decembar, na adresu više od dve hiljade frilensera i radnika na internetu stigla su rešenja od Poreske uprave – plaćanje poreza od 2015. godine i zahtev da se porez na zarade plati retroaktivno poslednjih pet godina.

Uz tvrdnje da je na delu „organizovana državna pljačka“ – Udruženje radnika na interenetu protestovalo je ispred Vlade, pozivali na pregovore…

„Šest miliona dinara. I taj porez je za mene apsolutno, apsolutno neplativ. Rečeno mi je da se porez plaća kada se pređe šestostruki iznos prosečne godišnje zarade Republike Srbije i ništa sem toga, 2016. godine sam se javio pošto sam prešao taj iznos, ni tada nisu bili sigurni da li treba da platim porez, ali ja sam insistirao. I to rešenje imam, meni je jedino tako i tada naplaćen porez“, rekao je Vladimir Ilić, frilenser iz industrije igrica.

„Država traži da se plate penziono, socijalno, plus kamata na to neplaćanje poreza, a pri tome si fizičko lice i ne možeš da uživaš penziju jednog dana i meni nije jasno gde idu te pare, a pri tome, smeta mi to potenciranje da sa nama ne želi niko da ‘polemiše’, pogotovo političari“, rekla je Katarina Stanojević, frilenser i profesorka engleskog.

Nezadovoljni, kako su istakli, spremni su da ponovo, 16. januara, izađu na ulice, ali dodaju i da su spremni da svoje akcije „radikalizuju ako država ne pristane na razgovore“.

Iz Ministarstva finansija ranije su naveli da će se problemima frilens zajednice – baviti nakon praznika. Da će država ponuditi potencijalna rešenja, odnosno preuzeti deo krivice – obećao je i predsednik Srbije.

„Svačija je obaveza da plati porez, a oni nisu bili apsolutni sigurni da moraju da ga plate. Onda treba da se napravi neki kompromis. Nastojaće se da radnici plate porez, ali će država da preuzme deo krivice na sebe“, rekao je Vučić 31. decembra 2020.

Porez mora da se plati – saglasni su i ekonomski analitičari, ali dodaju da je bi oko dinamike otplate poreza moglo da se pregovara

Iz Udruženja radnika na internetu poručuju da su Vladi dali rok do srede da pristane na pregovore. Uz poruku da „frilenseri nisu kriminalci“, najavljuju da će ako ne za sto sa ministrom finansija, ispred Skupštine i to već za vikend.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-novogodisnji-dvobroj-nedeljnika-br-468-469/

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga „ISTORIJA 21. VEKA“ za samo 7.999 dinara!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.