Ko je Avdulah Hoti, novi premijer u Prištini: Britanski student, uzdanica Ise Mustafe, nije nov u politici…

0
Foto: Profimedia

Skupština Kosova izglasala je danas novu vladu na čelu sa Avdulahom Hotijem iz Demokratskog saveza Kosova.

Novu vladu u Prištini podržali su i poslanici Srpske liste, što je prethodno u obraćanju u kosovskom parlamentu najavio predsednik poslaničke grupe Srpske liste Igor Simić.

Prioriteti Hotijeve vlade

Kako je obećao ranije, nova vlada koju će on predvoditi, kao prvi zadatak, imaće borbu sa koronavirusnom i njenim ekonomskim posledicama, kao i dijalog sa Srbijom.

“Ova vlada se formira u specifičnim okolnostima, prvi izazov biće burba sa pandemijom, a drugi ekonomski oporavak nakon pandemije”, rekao je ranije Hoti. „Dijalog će voditi vlada Kosova. Verujem da ćemo postići konsenzus unutar koalicije, ali i van okvira te koalicije “, napomenuo je ranije Hoti.

Ko je Avdulah Hoti u kosovskoj politici

Svojoj političkoj biografiji, Avdulah Hoti od danas će dodati i predsedavanje novom vladom u Prišini.

Da sedne na čelo vlade, Hoti je pokušao i 2017. godine, kada je bio kandidat koalicije za premijera na kosovskim paralementarnim izborima, ali je na čelu poslaničke grupe u kosovskom parlamentu bio od 2017. do 2020. godine, kada je preuzeo funkciju prvog potpredsednika vlade.

Smenjen je onda kada je i sada već bivšem premijeru Aljbinu Kurtiju izglasano nepoverenje upravo na inicijativu DSK, nakon samo 50 dana vlasti.

Razlozi za pokretanje te inicijative, za koju su se zalagala većina članstva DSK, na čelu sa Mustafom i Hotijem, bili su nezadovoljstvo ignorantskim odnosom Kurtija prema SAD i njegovim odbijanjem da bezuslovno ukine sto odsto uvećane takse na srpske proizvode.

U periodu od 2017. do 2020. godine bio je ministar finansija.

Poznavaoci prištinske političke scene za Hotija kažu da je oduvek bio uzdanica lidera DSK Ise Mustafe, koji se uoči parlamentarnih izbora, juna 2017. povukao i ustupio mestu mlađem Hotiju.

Mustafa je, obelodanjujući kandidata DSK za mandatara nove vlade u Prištini, navodeo da je Hoti za nominaciju dobio podršku svih članova rukovodstva stranke.

Tada je rekao i da je postojao zahtev rukovodstva stranke da on preuzme kandidaturu za premijera, dodajući, međutim, da nije bio u mogućnosti da preuzme tu odgovornost.

Osnivač DSK, inače, bio je Ibrahim Rugova, a mnogi na kosovskoj političkoj sceni smatraju da se partija nikad nije oporavila posle njegove smrti, ali da po inerciji na svakim izborima uzme oko četvrtinu glasova.

DSK je na oktobarskim izborima prošle godine osvojio samo jedno poslaničko mesto manje od Kurtijevog Samoopredeljenja.

Privatni život, obrazovanje, univerzitetska karijera

Hoti je rođen 4. februara 1976. u Orahovcu. Studirao je menadžment i informatiku na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Prištini tokom 1994-1998.

Završio je master (2001-2002) i doktorske (2003-2007) studije ekonomije na Univerzitetu Stafordšir u Velikoj Britaniji, a 2008. dobio je sertifikat Univerziteta Stafordšir za istraživačke metode i mentorstvo studentima doktorskih studentija.

Radio je kao asistent na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Prištini, gde je za docenta izabran 2008, a 2012. godine za vanrednog profesora.

Objavio je velliki broj naučnih radova na temu tržištu rada, ekonomskom razvoju i tranziciji, obrazovanju, migracijama…

Tokom 2006-2007. bio je viši savetnik ministra za obrazovanje, nauku i tehnologiju u prištinskoj vladi, a 2008-2009. ekonomski savetnik gradonačelnika Prištine.

Od 2006. član je Generalnog saveta DSK.

Oženjen je i ima dva sina, Lediona i Antijana.