Ko će biti Bajdenov i Sandersov kandidat za potpredsednika: Drugi pol, druga boja kože, druga ciljna grupa, samo da se uspostavi balans…

0
Foto: Profimedia

Super utorak doneo nam je trku udvoje. Nakon što su Majkl Blumberg i Elizabet Voren odstupili i odustali od trke za demokratsku nominaciju, u toj trci ostali su Džo Bajden i Berni Sanders. A s obzirom na to koliko godina njih dvojica imaju, ta trka bi mogla da bude spora.

Ne u doslovnom smislu, nakon Super utorka, priča se tek zahuktava, tabori su konačno izdeljeni i sada dva bloka udaraju jedan na drugi. Jedan blok priča o ujedinjenoj Americi kojoj je potrebna stabilnost, a drugi blok govori o revoluciji.

Ipak, jednako važno je i koga će Sanders i Bajden izabrati da sa njima rame uz rame trče ovu trku. Ko će biti njihovi potpredsednici, koje mlade snage će angažovati?

Procenjuje se da li će da izaberu ženu, ili nekoga druge boje kože, do toga da mogu izabrati podmlađenu verziju sebe; sa druge strane, biće potrebno da izaberu da li će angažovati nekoga ko će balansirati situaciju, ili biti još zagriženiji i energičniji u borbi za određene ideje.

Bajden je funkciju potpredsednika već obavljao za vakta Baraka Obame i njegovo iskustvo u tom smilu moglo bi da bude važno prilikom odlučivanja.

Brojni analitičari su za Biznis insajder govorili o tome i na tom mestu moglo se videti koliko bi širok izbor potencijalni Trampovi rivali mogli da naprave.

“Ako sam u nešto dobro upućen to je ono čime se bavi jedan predsednik Amerike. I znam da je nemoguće da sve te aktivnosti i poslove obavlja sam. Potrebno je da nađe nekoga kome može delegirati određeni deo poslova i ko će za taj deo poslova snositi punu odgovornost. Potreban mu je ravnopravan pratner u Beloj kući”, rekao je Bajden.

Cinici bi rekli da Bajden time pokušava da istakne svoj značaj za rad Obamine administracije, ali njegovo iskustvo zaista nije zanemarljivo.

Sa druge strane, mnogi stručnjaci smatraju da je pored praktičnog rada potpredsednika, važan i njegov status prilikom izbora jer se time “kupuje” jedan deo biračkog tela.

Ijan Rasel, bivši zamenik direktora Odbora za demokratsku kongresnu kampanju, rekao je za BI da bi izborom potpredsednika kandidati trebalo da ojačaju svoja uporišta među Afroamerikancima, Latinoamerikancima i drugim “osetljivim grupama”.

Već se govori i o imenima pa se tako za Bajdena vezuju kongresmenka sa Floride Val Demings i guvernerka Nju Meksika Mišel Grišam.

Kao jedna od važnijih ličnosti spominje se i Kamala Heris, a pojedini stručnjaci u razgovoru za BI ističu da bi bili iznenađeni da upravo Heris ne bude promovisana u Bajdenovog potpredsednika.

“Senatorka Heris je sposobna da uradi šta god poželi. Čvrsta je i inteligentna, mogla bi da postane predsednik, potpredsednik, predsednik Vrhovnog suda…”, rekao je u decembru Bajden, a mnogi sada podsećaju na tu njegovu izjavu.

Sanders će, kažu stručnjaci, imati nešto teži zadatak da pronađe adekvatnog potpredsednika.

Neki su predložili bivšu senatorku iz Ohaja Ninu Tarner, drugi su više za Temi Boldvin iz Viskonsina.

Problem u izboru će biti i ciljna grupa koju tim izborom žele da pogode. Sanders je popularniji među mlađim biračima i Latinoamerikancima, a Bajden među starijim biračima i glasačima koji žive u prigradskim delovima.

Zbog toga bi moglo da se dogodi da oba kandidata izaberu za potpredsednike ličnosti koje bi im pomogle u borbi za glasove društvenih grupa u kojima inače nemaju podršku.

Dakle, Bajdenu će biti potreban neko ko će ga povezati sa mladima, a Sandersu neko ko će konzervativnije i umerenije demorkate ubediti da on nije samo “ideolog iz Vermonta”.