Knez Albert od Monaka posetio Srbiju: “Nadam se da je ovo novi zamajac u našim odnosima…”

1
(Beta/AP Photo/Darko Vojinovic)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je u razgovoru sa knezom Albertom Drugim od Monaka iskazana velika, uzajamna opredeljenost za osnaživanje odnosa i dalji razvoj saradnje u svim oblastima.

Takođe, Knez od Monaka je istakao da mu je izuzetna čast što je danas u poseti Srbiji i što je razgovarao sa predsednikom Srbije i srpskim predstavnicima, prenosi RTS.

Vučić je rekao da ima izuzetnu čast da bude domaćin knezu Albertu u njegovoj prvoj zvaničnoj poseti Beogradu.

“Srećan sam i polaskan što sam kao predsednik imao priliku da ga primim, da razgovaram sa knezom Albertom od Monaka, i naučim mnogo stvari. Uzajamna opredeljenost za osnaživanje naših odnosa i dalji razvoj saradnje u svim oblastima je velika i uveren sam da ćemo posle potpisivanja ovog memoranduma našu saradnju učiniti još mnogo boljom”, naveo je Vučić.

Dodao je da su Republika Srbija i Kneževina Monako dve stare evropske države koje, kako kaže, mogu biti ponosne na svoju istoriju, tradiciju, slobodarski duh i težnju da očuvaju svoj identitet i posebno poštujući različitost uz otvorenost prema drugim kulturama.

Vučić je zahvalio knezu što je prihvatio poziv i time učinio istorijski korak u odnosima dve države.

“Uveren sam će ovi razgovori biti snažan impuls unapređenju saradnje naše dve zemlje”, rekao je predsednik Srbije.

Kako kaže, razgovarali su i o borbi sa pandemijom koronavirusa i dodao da želi Kneževini Monako da se sa uspehom bori protiv te opasne infekcije.

“Nadam se da ćemo moći da podstaknemo razvoj turizma i da rezidenti Monaka dolaze u našu Srbiju. Verujam da će, sem Novaka Đokovića biti još Srba koji će ići u Monako i ostavljati svoj novac u jednoj prijateljskoj zemlji kao što je Kneževina Monako. Takođe, verujemo da će mnogi iz Monaka doći i prepoznati u Srbiji one lepote koje drugde ne mogu da vide i da će svoj novac i dobrotu ovde želeti da ostave”, rekao je Vučić.

Kaže da su razgovarali o ukupnoj ekonomskoj saradnji, i dodaje da veruje da se i tu ubuduće može štošta popraviti.

“Razgovarali smo o saradnji, naša trgovinska razmena je mala, razmena u sferi usluga je značajno viša, ali i dalje nedovoljna, i verujemo da i jedno i drugo možemo da popravimo u narednom periodu”, istakao je Vučić.

Dodao je i da su razgovarali i o evropskim integracijama Srbije.

“Zamolili smo za dodatnu podršku Kneževine Monako i lično kneževske porodice, koja uživa ogroman ugled u celom svetu. Uveren sam da će ova poseta pružiti snažan podstrek u predstojećem periodu”, poručio je predsednik.

Novi zamajac u odnosima Srbije i Monaka

Knez od Monaka je zahvalio na odlikovanju i istakao da mu je izuzetna čast što je danas u poseti Srbiji i što je imao razgovore sa predsednikom Srbije i srpskim predstavnicima.

Ocenjuje da je potpisivanjem ekonomskog sporazuma o saradnji između Privrednog odbora Monaka i Privredne komore Srbije pređena jedna nova etapa.

“Hvala vam mnogo na odlikovanju, veoma sam ponosan što sam dobio ovo odličje. Iako je uspostavljanje diplomatskih odnosa između naše dve zemlje usledilo tek 2007. godine, prilika koja mi pruža ova zvanična poseta da im dam jedan novi zamajac me veoma raduje. Pređena je jedna nova etapa potpisivanjem ekonomskog sporazuma o saradnji između Privrednog odbora Monaka i Privredne komore Srbije. Bez ikakve sumnje ovaj sporazum će otvoriti put produbljenim i konkretnim kontaktima”, naveo je knez Albert.

Rekao je da je sa Vučićem i srpskim zvaničnicima razmenio mišljenja o temama koje su od zajedničkog interesa, poput zaštite životne sredine, turizma, unapređenja održivog razvoja i očuvanja biološke raznolikosti, kulture, sporta…

“Siguran sam da će ova poseta biti uspešna i biće novi početak u našim odličnim odnosima”, rekao je knez Albert.

Potpisan sporazum o saradnji dve države


Nakon plenarnih razgovora, delegacije su pristupile potpisivanju sporazuma o saradnji u prisustvu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i kneza Alberta Drugog od Monaka.

Privredna komora Srbije i Ekonomski odbor Monaka potpisali su Sporazum o saradnji, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kneza Alberta Drugog od Monaka.

Sporazum su potpisali predsednik PKS Marko Čadež i izvršni direktor Ekonomskog odbora Monaka Gijom Roz.

Knez Albert Drugi od Monaka, koji je sleteo u Beograd oko 11 sati, dočekan je uz crveni tepih, postrojenu gardu Vojske Srbije, uz poštovanje svih epidemijskih mera.

Domaćin, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kneza je dočekao ispred Palate Srbija.

Knezu Albertu uručen Orden Republike Srbije na lenti

Predsednik Srbije je uručio Orden Republike Srbije na lenti knezu Albertu Drugom od Monaka.

Vučić je visoko priznanje dodelio vladaru Monaka u Palati Srbija, nakon održanih sastanaka.

“Ponosan sam što sam mogao da uručim Orden Republike Srbije na lenti, Njegovom visočanstvu knezu Albertu Drugom od Monaka”, poručio je predsednik Srbije.

Vučić priredio večeru za kneza Alberta Drugog od Monaka

Vučić je priredio večeru u čast kneza Alberta Drugog od Monaka koji je u poseti našoj zemlji.

On je na Instagramu objavio fotografije sa večere u Predsedništvu Srbije.

1 KOMENTAR

  1. “Nadam se da ćemo moći da podstaknemo razvoj turizma i da rezidenti Monaka dolaze u našu Srbiju. Verujam da će, sem Novaka Đokovića biti još Srba koji će ići u Monako i ostavljati svoj novac u jednoj prijateljskoj zemlji kao što je Kneževina Monako…” – И, шта каже принц, јел’ ти лова безбедна ?

Comments are closed.