“Ključ je u ove tri stvari”: Kraj pandemije je na vidiku, a evo kako može da se ubrza

0

Završetak pandemije koronavirusa možda je na vidiku. Ali, šta možemo da uradimo kako bismo bili sigurni da je virus iza nas?

Moramo da prihvatimo da virus iz naših života neće nestati iste sekunde nego ćemo s njim morati da živimo još neko vreme, a moramo biti svesni dve činjenica, piše The Washington Post, prenosi Jutarnji list.

Kako tvrdi Entoni Fauči, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti i savetnik predsednika Bajdena, malo je verovatno da virus odjednom postaje manje smrtonosan. Zapravo, nove mutacije mogle bi da rezultiraju zaraznijim i virulentnijim varijantama, a njihova otpornost na vakcine samo bi otežala situaciju.

Drugo, i dalje trebamo da pokušavamo da dosegnemo što veću brojku vakcinisanog stanovništva kako bismo stekli zajednički imunitet.

Ali, u komentaru Washington Posta navode se još tri stvari koje bi mogle da doprinesu bržem kraju pandemije. Reč je o cepljenju dece, novim lekovima protiv koronavirusa za oralnu upotrebu i širokom i besplatnom brzom testiranju populacije.

Vakcine za decu

Vakcinisanje dece moglo bi pomoći u suzbijanju daljeg širenja virusa. Prvo, u SAD-u je prema nekim procenama zaraženo svako četvrto dete, a više stotina ih je, nažalost, preminulo.

Agencija za hranu i lekove u Sjedinjenim Američkim Državama zakazala je sastanak svog savetodavnog odbora za pregled Fajzerove vakcine za decu od 5 do 11 godina za 26. oktobar, a Fajzer je takođe rekao da bi podaci o efikasnosti cepiva za decu od 6 meseci do 4 godine mogli da budu spremni krajem 2021. godine, što bi značilo da u širu upotrebu može krenuti početkom iduće godine.

Lekovi za oralnu upotrebu

Farmaceutska kompanije Merck je objavila izvanredne rezultate za antivirusnu pilulu zvanu Molnupiravir za koju kaže da može smanjiti hospitalizaciju ili smrt za oko 50 posto.

Molnupiravir se uzima oralnim putem dva puta dnevno tokom pet dana, što je daleko prikladnije od postojećih tretmana za kovid-19, koji zahtevaju specijalizovani centar za lečenje intravenskih infuzija ili niza injekcija.

Tablete svakako ne bi bile lek za kovid-19, a cepivo bi i dalje bilo daleko delotvornije. No, ako uzimanje tableta znači 50% manje šanse da će zaraženim pacijentima trebati bolničko lečenje, to može pomoći u ublažavanju pritiska na zdravstveni sistem i spasiti mnoge živote.

Besplatni brzi testovi

Antivirusni tretmani deluju samo na sprečavanje teške bolesti ako se uzimaju rano u toku bolesti. To znači da se infekcije moraju otkriti što je pre moguće. Štaviše, oko polovine prenosa koronavirusa dolazi od asimptomatskih osoba. Obuzdavanje kovida-19 zahteva identifikaciju ovih osoba pre nego što se dogodi dalji prenos, što takođe zavisi od testiranja.

Uvođenje besplatnog testiranja pomoglo bi u bržem detektovanju samog prenosa virusa.

Kad se sprovede zajedno s vakcinisanjem, redovno testiranje može da zameni potrebu za nošenjem maski i distanciranjem u školama, kancelarijama i društvenim okruženjima. Takođe, besplatni testovi se mogu davati porodicama na nedeljnoj bazi kako bi se članovi mogli testirati pre škole ili posla, ali i pre odlaska na bilo kakvo porodično okupljanje.