“Klimatski sporazum iz Pariza nije postignut da bi spasao životnu sredinu, već da uništi američku privredu”

1
Foto: Profimedia

Američki predsednik Donald Tramp je branio svoju odluku o povlačenju SAD iz međunarodnog sporazuma o klimatskim promenama, rekavši da je “nepravedan i neobjektivan” dok se njegov naslednik Džozef Bajden založio za povratak zemlje tom dogovoru.

SAD su početkom novembra zvanično istupile iz sporazuma o klimatskim promenama postignutom u Parizu krajem 2015. godine.

“Izvukao sam SAD iz nepravednog i neobjektivnog Pariskog klimatskog sporazuma, a koji je vrlo nepravedan prema SAD”, rekao je Tramp na virtuelnom samitu Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju – G20.

Teme samita u organizaciji Saudijske Arabije su, između ostalog, životna sredina i pandemija koronavirusa.

“Pariski sporazum nije postignut da bi spasao životnu sredinu, već da bi uništio američku privredu”, rekao je Tramp i dodao da odbija da se odrekne nekoliko miliona radnih mesta u SAD i da se milijarde dolara šalju najgorim zagađivačima koji ne poštuju životnu sredinu.

Tramp, koji zagovara industriju fosilnih goriva, doveo je u pitanje nauku o klimatskim promenama i ublažio je neke mere za zaštitu životne sredine.

Međutim, Bajden je obećao da će se SAD vratiti sporazumu prvog dana njegovog stupanja na dužnost predsednika u januaru 2021. godine. Tu izjavu su pozdravili mnogi evropski lideri.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

1 KOMENTAR

  1. Mojoj sreci nema kraja sto se ova spo**ba konacno otici sa mesta predsednika SAD.
    Nadam se da ce njihove institucije preduzeti nesto da im se vise ne desi da na taj polozaj izaberu likove koji em nemaju ni morala ni postovanja prema sopstvenoj zemlji, em im ocigledno fali strucna pomoc odredjene struke!
    Ne mislim toliko zbog njih samih, koliko zbog i ostatka sveta, jer nestabilnost tako velike zemlje itekako moze da poremeti celu planetu.

Comments are closed.