Klimatske promene su “vruća” tema

    Piše dr Saša Savić, generalni direktor kompanije E2S Power

    0

    Živimo u uzbudljivim vremenima u kojima se čovečanstvo istovremeno suočava sa nekoliko ozbiljnih izazova. Klimatske promene su samo jedan od njih, ali pored pandemije koronavirusa, možda i najurgentnije, ukoliko želimo da sačuvamo život na Zemlji. Planetarni ekosistem je doveden na granicu održivosti, a vodeće svetske ekonomije uveliko rade na tome da sa fosilnih pređu na obnovljive izvore energije kako bi usporile negativne posledice klimatskih promena. Dekarbonizacija je termin koji čujemo sve češće, ali je pitanje koje se postavlja upravo kako da najbezbolnije pređemo na proizvodnju električne energije bez emisije CO2, kada uzmemo u obzir nestalnost obnovljivih izvora.

    Uz postojeće hidroelektrane i biomasu, jedini način da se i u budućnosti održi energetska stabilnost jeste izgradnja sistema za skladištenje energije. Tim naše kompanije E2S Power, u saradnji sa stručnjacima iz Srbije, razvio je rešenje bazirano na principu termalne baterije. Zahvaljujući njemu, postojeće termoelektrane na ugalj mogu se transformisati u ekološki čiste izvore energije. Ova tehnologija omogućava da se struja dobijena iz obnovljivih izvora energije konvertuje u toplotnu energiju i tako čuva tokom dužeg perioda. Kada se javi potreba za proizvodnjom struje, ta energija se pretvara u paru iz koje nastaje električna energija. Primenom ove moderne tehnologije eliminiše se opasnost od zagađenja životne okoline, jer više nema proizvodnje struje iz uglja. Posebno je važno to što se ovaj sistem za skladištenje energije može instalirati u termoelektranama kojima preti zatvaranje, čime bi se iskoristila postojeća infrastruktura i sačuvala radna mesta.

    Ovo je trenutak za brze odluke, koje će u bliskoj budućnosti rešiti ovaj problem ili nam bar “kupiti” još malo vremena dok ne osmislimo trajno rešenje. A verujem da rešenja postoje i da nam je jedno od njih nadohvat ruke.