Klimatolog Đurđević: “Evropu pogodila jedna od najvećih suša u poslednjih 500 godina, nivoi Save i Dunava na minimumu”

0
PrintScreen/YouTube/CINS

Profesor Vladimir Đurđević, klimatolog sa Instituta za meteorologiju rekao da je jedna od najgorih suša u poslednjih 500 godina pogodila Evropu. Ističe da su nivoi naših velikih reka, Dunava i Save, mesecima na minimumu.

“Karika koja nedostaje je kako te prognoze efikasno saopštiti građanima, kako mogu relativno lako da budu upozoreni i da aktivnosti odlože za kasnije. Takvi sistemi postoje u Americi, kada građani dobijaju poruku upozorenja. Postoji incijativa da se takav sistem napravi globalno”, objašnjava Đurđević, prenosi RTS.

Dodaje da u preko 99 odsto slučajeva vremenske prognoze su dobre, te da jasno najavljuju nevreme.

“Preporuka za ljude kada vide da se dešava nešto neobično ili da dolazi do nagle promene vremena, pogledaju sajt RHMZ-a da li ima upozorenja. Ukoliko upozorenje postoji, građani treba da odlože svoje aktivnosti koje mogu da budu rizične”, savet je Đurđevića.

“U junu i julu oboreni rekordi”

Klimatolog ističe da je ovo jedna od najgorih suša u Evropi u poslednjih nekoliko decenija.

“U našoj zemlji imamo kratkotrajno olakšanje po pitanju suše. U nekim delovima Evrope to olakšanje se nije desilo. Suša još uvek nije gotova i zato ne možemo da kažemo da li je najgora ili jedna od najgorih, ali je sigurno jedna od najgorih u poslednjih 500 godina”, ističe Đurđević.

Ističe da su u junu i julu oboreni temperaturni rekordi.

Objašnjava da osim meterološke, postoji hidrološka, poljoprivredna i socio-ekonomska suša.

“Suša se dugo razvija i traje, a posle je potrebno dugo vremena da se stvari vrate na pređašnje stanje. Ne može jedna epizoda padavina da reši sušu. Morali bismo da imamo nekoliko meseci padavina iznad proseka da bi se stvari vratile u normalu”, navodi Đurđević.

“Posledice ozbiljne i dugotrajne” 

Klimatolog dodaje da će posledice zbog suše biti veoma ozbiljne, dugo osećati, kao i da će biti potrebno “nekoliko meseci suficita padavina da se vratimo u normalne tokove”.

“Nivoi naših velikih reka, Dunava i Save, mesecima se kreću na minimumu”, ističe Đurđević.

Kakve se temperature očekuju narednih dana 

Klimatolog kaže da prognoze pokazuju da ćemo narednih nekoliko dana imati pauzu od visokih temperatura, ali da će se one vratiti u narednih desetak dana.

“Neće biti visoke vrednosti temperatura kao pre epizode sa padavinama, ali će biti više u odnosu na očekivane vrednosti. Temperature početkom septembra biće iznad proseka”, kaže Đurđević.