Klijenti treba da pruže priliku „kreativnim plemenima“!

0

Peti, jubilarni, festival integrisanih komunikacija KAKTUS 2019 biće održan 29. i 30. oktobra u Madlenianum Opera&Theatre, pod sloganom “Make room for a new BLOOM”. Karolina Galácz, Creative Director u agenciji DDB Budapest (Mađarska), jedna je od predavača ovogodišnjeg festivala KAKTUS 2019, koja će govoriti na temu „Make the Most of Your Limits as a Creative + as a Client„. Sa njom smo razgovarali o tome kako ograničenja pretvoriti u potencijale u kreativnoj industriji.

Šta je potrebno učiniti da bismo stvorili uspešnu kampanju, posebno ako govorimo o tržištu Istočne Evrope?

Istočna Evropa je tržište koje je istorijski, ekonomski i kulturno jedinstveno. Imamo svoja pravila. To možemo shvatiti kao ograničenje ili, kao što preporučujem, možemo reći da je to naša prilika i možemo naučiti kako to pretvoriti u našu korist.

Kako možemo napraviti bolji kreativni proizvod?

Da bismo uzdigli svoj kreativni proizvod, verujem da je važno, posebno na našim tržištima, biti snalažljiv. Način na koji volim da radim jeste gledanje na sve kao na resurs ili potencijal. Tu ne mislim samo  na talenat koji imamo, već i zajednicu koje smo deo. Pronalaženje stručnjaka koji će nas dovesti do boljeg uvida, negovanje odnosa sa umetnicima koji mogu pomoći kreativnoj ideji da dostigne svoj konačni oblik, pa čak i naši kontakti s novinarima i ljudima iz medija dragoceni su resurs.

Kako klijenti mogu da podrže svoje agencije i pomognu im da postignu bolje rezultate?

Postoji razlika između kreativnih timova i kreativnih plemena. Plemena funkcionišu iz unutrašnjeg pogona da stvore nešto u šta veruju. Oni ne stvaraju zato što moraju, to rade zato što žele. Ne zbog podsticaja, već zbog ljubavi prema poslu i jedni prema drugima. Verujem da klijent može da prepozna pleme čim počne da radi sa njima. Budući da plemena stvaraju bolji posao, klijenti bi trebali potražiti ove tipove timova i verovati u njih i u trenucima kada je sledeći korak nepredvidiv.

Kako možemo maksimalno iskoristiti svoja ograničenja i limite koji se postavljaju pred kreativce?

Kada se izazov čini nemogućim zbog vremena ili budžeta, pa čak i pravila koja je neko prethodno postavio, tada izazov postaje zanimljiv. Nije uopšte zanimljivo raditi ako imate dovoljno vremena, novca i ljudi. Nije mi jasno kako ljudima to ne dosadi. Šalu na stranu, ako promenite svoje mišljenje o tome šta je granica, a šta prilika, otvorićete sebi svet mogućnosti i biti efikasniji.

Više informacija o festivalu KAKTUS 2019 možete pronaći na sajtu www.kaktus.rs.

Festival KAKTUS 2019 podržalo je preko 45 medijskih kuća iz celog regiona, kompanije Delta Holding, Zlatiborac, Vip Mobile, Jaffa Crvenka, Marbo Product, Mercator S, Ušće Shopping Centar, Doncaffe, Forma Ideale, Frikom, Nectar i Eurobank. Partneri festivala su agencije – Direct Media United Solutions, Ovation BBDO, Headline, Degordian, Reprodukcija, DPC Group, Alma Quattro, Nova Communications, Tawo Dev i Info Media Group. Festival su podržali i Novaston Marketing Consultancy, Flexis Consulting, Kliping, Led Media BiH, Propix, Srpska asocijacija menadžera, Core Event, Kreativa New Formula, Chameleon i Spring Onion Studio. Prijatelj festivala je kompanija Microsoft. Bronzani sponzor festivala je Apatinska pivara, Srebrni sponzor kompanija Mastercard, a Zlatni sponzor kompanija MARS.