“Kleptokrate su godinama uništavale klubove i fudbal, ali su im navijači pokazali granice njihove moći i tako spasili svoje timove”: Branko Milanović o krahu Superlige…

0
Foto: Profimedia

Veliku buru izazvala je ideja i plan najbogatijih svetskih klubova da se odvoje u nekoj vrsti zatvorenog takmičenja. Početkom nedelje zvanično je i obelodanjeno da se osniva Superliga, a da su klubovi osnivači – Mančester junajted, Arsenal, Mančester siti, Liverpul, Čelzi, Totenhem, Real Madrid, Barselona, Atletiko Madrid, Juventus, Inter i Milan…

Međutim, nakon oštrih reakcija UEFA, FIFA i pre svega navijača i ljubitelja fudbala širom sveta, klubovi su počeli da se premišljaju da li su doneli ispravnu odluku.

Juče je Čelzi bio prvi klub kojie je razmotrio mogućnost o povlačenju, a ubrzo su stizale vesti o tome kako i ostali premijerligaši, zbog protesta navijača, najverovatnije neće učestvovati u Superligi.

Kasno u toku noći, zvanično je saopšteno da svi engleski klubovi odustaju od Superlige, kasnije su italijasnki mediji objavili da je istu odluku doneo i Inter, kao i Milan, dok su blizu povlačenja i Barselona, te Atletiko Madrid.

Najpoznatiji svetski ekonomista srpskog porekla Branko Milanović je na Tviteru prokomentarisao istpanja engleskih timova iz novoformiranog takmičenja.

“Engleski navijači su bili impresivni. Mnogi od nas koji smo se iz dalekih krajeva kontinenata divili i njihovim klubovima, ali i njihovoj posvećenosti klubovima, posmatrali smo kako su godinama te klubove preuzimali kleptokrate koji o igri nisu znali ništa”, napisao je Milanović.

“Nisu marili za igru, niti za fanove. Međutim, večeras su im navijači pokazali granice svoje moći i tako spasili svoje timove”, dodao je Milanović na Tviteru.