Kisić Tepavčević: “Nalazimo se u prelomnom trenutku kada se očekuje da krivulja krene silaznim tokom. Sada treba da smognemo snage…”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

“Poslednji dana imamo prilično stabilne brojeve laboratorijskih slučajeva, takođe veliki broj testiranih osoba. Imamo povoljne parametre koji su optimistični, koji nam pokazuju da je sve manji broj zahteva za hospitalitacijama i značajno manji broj pacijenata koji se javljaju u kovid ambulanta”, rekla je dr Darija Kisić Tepavčević na konferenciji kriznog štaba.

“Nalazimo se u prelomnom trenutku kada se očekuje da krivulja krene silaznim tokom. Sada treba da smognemo snage i pridržavamo se preventivnih mera i svi zajedno doprinesemo gašenju žarišta”, dodala je dr Darija Kisić Tepavčević.

Ona je podelila i ohrabrujuću informaciju iz Niša u kojem je do skoro bila loša epidemiološka situacija.

“U toku 24 časa u Nišu je testirano 117 osoba, jedna je bila pozitivna iako je tamo epidemija bila ozbiljna. Uz poštovanje mera možemo brzo da vidimo pozitivne ishode”, rekla je Kisić Tepavčević.

O osobama koje su bile u samoizolaciji rekla je da takva osoba mora da ima dokument da je bila na pregledu, da je dala bris ili o statusu o kovid pozitivnosti.

“Nadam se da ne postoji nijedna osoba među nama koja zna da je kovid pozitivna i koja se oseća dobro a koja bi se svesno kretala i svesno oko sebe širila infekciju.”

O tome da većina pacijenata sada najviše pokazuje od simptioma samo gubitak čula mirisa, dr Kisić Tepavčević je rekla da se dosad kovid 19 pokazao širok spektar simptoma. Jeste jedan od simptoma, ali odluka o testiranju će se doneti na osnovu više i drugih parametara.

“U ovom momentu je moguće da neko ima te simptome, a da oni nisu kovid 19. Infekcije koje su izazvane mnogim drugim virusima, koje nisu nestale dolaskom kornavirusa”, navela je Kisić Tepavčević.

“Mi o asimptomatskim nosiocima znamo još manje, zato što su oni neprepoznati. U stvari, kada govorimo o ledenom bregu i ovoj bolesti, vidimo samo vrh ledenog brega, ali svi oni neprepoznati oblici ove bolesti su nama nepoznatim ali su jako bitni”, dodala je.