“Kiš nije imao televizor. A kada je bila Osma sednica, rekao je ‘Ajmo kod komšinice’…”

0
Foto: Printscreen

Danilo Kiš je preminuo 1989. Pred sam raspad Jugoslavije. Oduvek je bilo zanimljivo saznati šta je on mislio tada o aktuelnim dešavanjima u zemlji. Srbijom je protutnjala Osma sednica i ustoličenje Slobodana Miloševića koga su na početku podržali mnogi pisci, pa i Miodrag Bulatović koga smo dotakli u aferi “Grobnice za …”

Paskal će Ivani Srećković otkriti šta je Kiš mislio tih godina o događajima u Jugoslaviji:

“Suzan Sontag, američka književnica i partnerka Eni Lebovic, pričala je da je prilikom poslednjeg susreta sa Kišom, na kongresu PEN-a, on u društvu, sa očajem u glasu, rekao da će biti rata u Jugoslaviji.”

A Predrag Čudić mi je ispričao zanimljivu epizodu vezanu za čuveni prevrat u kojem je Slobodan Milošević ustoličen za prvog čoveka Srbije:

“Kiš nije imao televizor. I kada je bila Osma sednica, rekao je: ’Ajmo kod komšinice.’ Gledali smo Dnevnik u pola osam. Bio je obračun Slobodana Miloševića sa Ivanom Stambolićem. Gledamo Dnevnik, a Ivan Stambolić sedi u prvom redu, pognute glave, već je izgubio bitku. Kiš je to teško prihvatio. Inače, Stambolićev brat, urednik Nolita – Miša Stambolić, bio je Kišov venčani kum. Zajedno su studirali. Kiš je u prenosu sa Osme sednice video jedan strašni prodor nacionalizma. Nije ništa govorio ali je bio zabrinut. Videlo se da je zgranut tim događajem.”

I taj Ajaks, kako će četiri pisca i prijatelja nazvati Božo Koprivica, a čine ga: Danilo Kiš, Filip David, Mirko Kovač i Borislav Pekić, biće uvučen ili će se suočiti s politikom. Kiš baš i ne, jer će otići pred rat, ali ostala trojica će biti i te kako akteri političkih dešavanja. Pekić se kandidovao na izborima kao kandidat Demokratske stranke, Miro Kovač će napustiti Beograd pod pritiscima, a Filip David će do danas biti oštar kritičar svih društvenih i političkih anomalija.

***

Iz knjige Branka Rosića “Danilo Kiš: Princ književnosti” koja se dobija na poklon uz Nedeljnik od četvrtka 24. juna.

Kako se bliži deseti rođendan Nedeljnika, odlučili smo da čitaocima ovim povodom pružimo nezapamćeni poklon od deset knjiga, biografija najuticajnijih ličnosti naše istorije, originalno pisanih za ovu ediciju.

U ovoj poklon ediciji očekuju vas novi podaci i novi pogledi na ličnosti koje su, svaka na svoj način, stvarale narativ o Srbiji.

Tajni projekat koji je spreman godinu i po dana donosi i nova istraživanja i nepoznata svedočanstva.

U narednim brojevima očekuju vas ekskluzivne knjige o Borislavu Pekiću, Milošu Crnjanskom, Isidori Sekulić, Zoranu Đinđiću, Dobrici Ćosiću…

U jubilarnom 500. broju Nedeljnika 12. avgusta očekuje vas i poklon knjiga o Nedeljniku.

Napravite svoju istorijsku kolekciju: Knjige o ličnostima novije srpske istorije koje su nas proslavile i odredile.