Kina zamenila zvaničnika sa američke crne liste: Novi šef oblasti Sinđijang

0
EPA-EFE/WU HONG

 (Beta-AFP) – Peking je imenovao novog zvaničnika na čelu oblasti Sinđijang da zameni Čen Kuanguoa, koji se nalazi na američkoj crnoj listi, u trenutku kada zbog ophodjenja kineskih vlasti prema Ujgurima rastu tenzije izmedju Kine i Zapada.

Severozapadna oblast Sinđijang dugo je bila pogodjena krvavim napadima koji su pripisivani separatistima ili ujgurskim islamističkim ekstremistima. Od tada je region pod drakonskim nadzorom centralnih vlasti.

Bivši vojnik Čen Kuangu bio je od avgusta 2016. najviši komunistički zvaničnik u tom regionu. Posle njegovog dolaska pojavile su se informacije o postojanju “kampova” za reedukaciju u toj oblasti za koje je Peking prvo negirao postojanje.

Čen Kuanguo (66) više nije na svojim funkcijama, objavila je juče zvanična novinska agencija Sinhua, ne navodeći razlog za tu smenu ni šta će dalje Čen raditi.

Na čelo Sinđijanga sada je postavljen Ma Singrui, dosadašnji šef južne provincije Guangodng, čiji glavni grad je Kanton.

Objava je data nekoliko dana pošto je Vašington uveo nove sankcije kineskim kompanijama optuženim da krše osnovna ljudska prava u Sinđijangu. Zbog toga je Amerika 2020. godine uvela sankcije bivšem vodji te oblasti Čen Kuanguou.

Prema zapadnim studijama, zasnovanim na interpretaciji zvaničnih kineskih dokumenata, svedočenjima žrtava, kineske vlasti optužuju se za represiju nad Ujgurima.

Prema udruženjima za odbranu ljudskih prava više od milion ljudi u Sinđijangu su sada zatvoreni ili su bili zatvoreni u centrima za političko prevaspitavanje. Peking osporava taj broj i govori o centrima za profesionalnu obuku namenjenim da polaznike udalji od radikalizacije.

Pre nego što je bio postavljen za šefa oblasti Sinđijang Čen Kuanguo bio je na istom položaju sekretara Kineske komunističke partije u Tibetu izmedju 2011 i 2016. godine. On se tu istakao ponovnim uspostavljanjem reda posle demonstracija i serije samospaljivanja budističkih sveštenika.

On je 2017. godine postao član Politbiroa Komunističke partije Kine, tela od 25 članova koje upravlja Kinom, što se naširoko smatralo da je unapredjenje koje je dobio kao nagradu za ponovno uspostavljanje stabilnosti u Sinđijangu.