Kineski nacionalni narodni kongres najavio je trodnevno zasedanje krajem ovog meseca, što je korak koji povećava mogućnost usvajanja kontroverznog zakona o nacionalnoj bezbednosti Hongkonga.

Državna novinska agencija Sinhua danas je izvestila da će se Stalni odbor najvišeg kineskog zakonodavnog tela sastati od 28. do 30. juna u Pekingu. Sinhua nije navela spomenuti zakon među nekoliko mogućih tačaka rasprave, međutim on može biti dodat naknadno.

Prema nacrtu zakona, centralna vlada bi u Hongkongu osnovala biro za nacionalnu bezbednost koja bi prikupljala i analizirala obaveštajne podatke i bavila se krivičnim delima koja se smatraju pretnjom po nacionalnu bezbednost.

Policija i sudovi u Hongkongu zadržali bi nadležnost nad krivičnim predmetima, međutim kineske vlasti imale bi nadležnost za „mali broj krivičnih slučajeva pod odredjenim okolnostima“, navodi se u tekstu Sinhue.

Nema objašnjenja šta su „određene okolnosti“. Stalni odbor kongresa obično se sastaje svaka dva meseca.

Kritičari smatraju da je ovaj zakon napad na princip „jedna zemlja, dva sistema“, u okviru kojeg je Kina obećala Hongkongu visok stepen autonomije i sloboda.

(Beta-AP)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.