Kina protestovala zbog navodnog upada američkog špijunskog aviona u njen vojni prostor: “Ovo je bio otvoren akt provokacije”

0
Ilustracija: Printscreen video

Kina je protestovala zbog navodnog upada američkog špijunskog aviona U-2 u zonu za zabranu letenja za vreme održavanja njenih vojnih vežbi za bojevom municijom na severu zemlje.

U saopštenju izdatom kasno sinoć kinesko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je to delovanje “ozbiljno poremetilo normalne aktivnosti vežbe” i da je prekršilo bezbednosne propise na snazi između dve zemlje.

Američko delovanje moglo je lako da dovede do grešaka u rasuđivanju i čak do nenamernog incienta vazduh-more, navodi se u saopštenju.

“Ovo je bio otvoren akt provokacije”, rekao je portparol Vu Ćijan, kako je navedeno u saopštenju ministarstva.

Kina je uputila oštar protest i zatražila od SAD prekine takve akcije, rekao je Vu.

U saopštenju nisu navedeni detalji o mestu i vremenu održavanja vojne vežbe ali informacija se podudara sa vežbom za koju je Ministarstvo za pomorsku bezbednost saopštilo da je počela u ponedeljak i da će trajati do 30. septembra iznad Zaliva Bohaj istočno od Pekinga.

Protest se izražava u vreme i u kontekstu jakih tenzija između Vašingtona i Pekinga koji se sukobljavaju oko vojnih, trgovinskih i političkih pitanja.

Američke pomorske snage redovno sprovode operacije blizu Tajvana u Južnom Kineskom moru, osporavajući teritorijalne pretenzije Kine u tom regionu. mije. To je plod nepravednog ekonomskog rasta koji ne uzima u obzir osnovne ljudske vrednosti”, rekao je on.

(Beta-AP)