Kina onemogućila dolazak tima SZO da preispituje poreklo koronavirusa: “Veoma sam razočaran odlukom…”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Kina je onemogućila timu Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da uđe u tu zemlju u okviru planirane posete za ispitivanje porekla novog koronavirusa, dok kineske vlasti i mediji sve više dovode u pitanje prihvaćenu teoriju da je širenje tog virusa od kojeg je širom sveta preminulo više od 1,8 miliona krenulo iz grada Vuhana, pišu svetski mediji.

Kako prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE), timu SZO-a koji treba da istraži poreklo kovid-19 u gradu Vuhan uskraćen je ulazak u Kinu, usled problema s vizama za dva člana tima koji su već bili na putu.

Kina, međutim, to osporava tvrdeći da se još radi na detaljima posete, uključujući datume, ukazuje BBC, dodajući da je Peking prihvatio dugo očekivanu istragu posle višemesečnih pregovora sa SZO.

Generalni direktor SZO-a Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je u utorak da je “veoma razočaran” što Kina još nije finalizirala dozvole za dolazak tima i dodao da je dobio uveravanja iz Kine da se ubrzava interna procedura za što brži dolazak tima.

Portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing rekla je za BBC da je “možda bilo nesporazuma” i da “nema potrebe previše učitavati u to”.

Glavna teorija da su prve zaraze među ljudima bile na pijaci u Vuhanu, dovedena je u pitanje pošto je otkriveno nekoliko ranih slučajeva bez očigledne veze s tom lokacijom, ali uprkos nesigurnosti oko tačne rute prenosa, stručnjaci SZO-a tvrde da istraga mora početi u Vuhanu i pratiti podatke iz studija sprovedenih u tom gradu, ističe Fajnenšl tajms.

Kina i dalje tvrdi da pozdravlja istragu koja će se primarno usredsrediti na utvrđivanje kada, gde i kako je sa životinja na ljude prešao virus Sars-Cov-2 od kojeg je širom sveta zaraženo više od 86 miliona ljudi, dok je preminulo više od 1,8 miliona.

Ipak, kineski zvaničnici, kako ukazuje britanski list, konstantno sugerišu da je poreklo virusa van te zemlje, dok državni mediji iznose marginalne teorije i selektivno izveštavaju o međjunarodnim istraživanjima kako bi tvrdili da je virus nastao negde druge i potom stigao u Vuhan, možda preko smrznute hrane.

Istup generalnog direktora SZO-a koji je izrazio razočaranje što nekim članovima tima još nisu odobrene vize i istakao da je ta misija prioritet SZO-a, predstavlja neobični prekor koji je znak napetosti između SZO-a i jednog od njenih najvažnijih članova, piše Volstrit džurnal.

SZO retko kritikuje nacionalne vlade koje finansiraju njegov budžet i biraju lidere, navodi list i ocenjuje da to što je njen najviši zvaničnik prozvao Kinu, pokazuje probleme u saradnji s Pekingom.

Predstavnicima SZO-a koje su bili u Kini u februaru 2020. nije bilo dozvoljeno da posete pijacu u Vuhanu gde su se pojavili prvi slučajevi.

I u narednim posetama naučnika SZO-a nije bilo dozvoljeno da posete tu pijacu, koja je kako navodi list, dezinfikovana i oribana 31. decembra 2019, nekoliko sati pošto je vest o nepoznatoj bolesti prvi put stigla do SZO-a.

Pred planirani dolazak tima SZO-a u Kinu zvaničnici i državni mediji te zemlje preispitivali su poreklo virusa, ukazuje CNN.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji tokom vikenda je rekao da “sve više istraživanja sugeriše da je pandemija verovatno izazvana zasebnim izbijanjem (virusa) na više mesta u svetu”.

U ponedeljak su kineskim društvenim mrežama kružili izveštaji da je u više gradova virus otkriven na paketima s automobilskim delovima, uključujući i od stranih kompanija.

Kina mesecima testira i dezinfikuje smrznute proizvode uvezene iz inostranstva, u strahu da bi virus mogao ponovo ući u zemlju na taj način, premda, kako ukazuje američka televizija, stručnjaci i dalje sumnjaju u to kao potencijalni izvor zaraze.

Dok se tim SZO-a spremao da poseti Kinu da bi istražio poreklo kovid-19, Peking je pojačao napore ne samo da spreči novo širenje koronavirusa, već i da oblikuje narativ o tome kada i odakle je pandemija krenula, ukazuje Rojters.

Kako tinjaju geopolitičke tenzije, ističe Rojters, stručnjaci su rekli da malo verovatno da će istražiteljima biti dozvoljeno da detaljno ispitaju neke osetljivije aspekte izbijanja koronavirusa pošto Peking očajnički želi da izbegne krivicu za virus koji je ubio više od 1,8 miliona ljudi širom sveta, mada je poručio da će prihvatiti dolazak tima SZO-a.

Kina je odbacila kritike kako je na početku postupala s koronavirusom suočena s optužbama za zataškavanje koje je odložilo prvi odgovor na pojavu novog virusa, što je dalje omogućilo njegovo širenje, navodi Rojters i ukazuje da je ta tema i dalje osetljiva, dok je samo nekoliko studija o poreklu kovid-19 dostupno javnosti.

Naučnici ipak kažu da bi Kina takođe morala podeliti svaki nalaz koji bi sugerisao da je kovid-19 cirkulisao u zemlji mnogo pre nego što je zvanično identifikovan u decembru 2019, ukazuje Rojters, navodeći da je italijansko istraživanje pokazalo da je kovid-19 mogao biti u Evropi nekoliko meseci pre prvog zvaničnog slučaja u Kini.

Kineski državni mediji, prema navodima Rojtersa, koristili su taj članak kao potporu teorijama da je kovid-19 nastao u inostranstvu i ušao u Kinu preko kontaminirane smrznute hrane ili stranih sportista koji su se takmičili na Svetskim vojnim igrama u Vuhanu u oktobru 2019. godine.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!