Kina o zatvaranju konzulata u Hjustonu: “Zlonamerne klevete SAD. Nismo uradili ništa pogrešno”

0
(AP Photo/Ng Han Guan)

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova je danas rekao da iza naredbe američke vlade da Kina zatvori svoj konzulat u Hjustonu stoji “zlonamerna kleveta” jer, kako je rekao, tamošnji kineski zvaničnici nisu prekoračili uobičajene diplomatske norme.

Vang Venbin je rekao da naredba o zatvaranju konzulata “krši međunarodno pravo i osnovne norme međunarodnih odnosa”, i da “teško šteti odnosima SAD i Kine”.

Time se “ruši most prijateljstva između kineskog i američkog naroda”, rekao je Vang novinarima.

Ovonedeljnom naredbom o zatvaranju konzulata Kine u Hjustonu, jedne od šest kineskih misija u Sjedinjenim Državama, povećala se napetost između dve najveće svetske ekonomije, dok predsednik Donald Tramp optužuje Kinu i uvodi joj sankcije uoči američkih predsedničkih izbora u novembru.

Peking je saopštio da će odgovoriti, ali Vang danas nije izneo detalje.

Odnosi te dve države se poslednjih meseci strmoglavo pogoršavaju povodom pandemije  i sporovi oko trgovine, ljudskih prava, kineske politike prema Hongkongu i njenih aktivnosti u Južnom Kineskom moru.

U saopštenju o zatvaranju konzulata Kine, Stejt department je tvrdio da su kineski agenti pokušali da ukradu podatke iz tri istraživačka centra u Teksasu gde se radi na vakcini protiv KOVIDA-19.

Vang je rekao da nema osnova za tu tvrdnju koju je nazvao “potpuno zlonamernom klevetom”.

Podsetimo, SAD su sinoć naložile Kini da napuste konzulat u Hjustonu u roku od 72 sata. Ubrzo nakon toga, u dvorištu konzulata je primećen dim, a lokalni mediji su preneli da su čalnovi predsedništva navodno zapalili poverljive dokumente, o čemu možete pročitati ovde.

(Beta)