(VIDEO) SAD naložile zatvaranje kineskog konzulata u Hjustonu: Članovi predstavništva navodno zapalili poverljive dokumente

0

SAD su naložile zatvaranje kineskog konzulata u Hjustonu radi “zaštite američke intelektualne svojine”, navodeći da “neće tolerisati kršenje suvereniteta” SAD i “zastrašivanje” američkog naroda.

“Naložili smo zatvaranje konzulata Narodne Republike Kine u Hjustonu u cilju zaštite američke intelektualne svojine i privatnih informacija Amerikanaca”, izjavila je portparolka Stejt departmenta Morgan Ortagus na marginama posete šefa američke diplomatije Majka Pompea Kopenhagenu.

Prema izveštajima lokalnih medijia, vatrogasci su sinoć pozvani u konzulat zbog dokumenata koji su navodno spaljeni u dvorištu tog predstavništva.

Hjustonska policija je na Tviteru navela da je primećen dim, ali da policiji “nije dozvoljeno da uđe” u prostor konzulata.

Portparolka Stejt departmenta je istakla i da “Bečka konvencija kaže da diplomate moraju da ‘poštuju zakone i pravila zemlje domaćina’ i da ‘imaju obavezu da se ne mešaju u unutrašnje poslove te države'”.

“SAD neće tolerisati kršenje suvereniteta i zastrašivanje našeg naroda od strane Kine, baš kao što nismo tolerisali ni nepravedne trgovinske prakse, krađu američkih poslova i druga bezobrazna ponašanja. Predsednik (SAD Donald) Tramp insistira na pravdi i reciprocitetu u kinesko-američkim odnosima”, navodi se u izjavi portparolke dostavljene medijima.

Pompeo je tokom jučerašnje posete Velikoj Britaniji pozvao “ceo svet” da se suprotstavi Kini.

U izjavi drugog portparola Stejt departmenta na marginama Pompeove posete navodi se da je Kina “godinama” bila angažovana u “masovnoj špijunaži” američkih građana i zvaničnika.

“Stepen i obim” operacija kineskog uticaja su se povećali poslednjih godina, navodi se u izjavi.

“Zvaničnici Narodne Republike Kine mešali su se u našu unutrašnju politiku, ukrali američku intelektualnu svojinu… pretili porodicama američkih državljana kineskog porekla i još mnogo toga”, navodi taj portparol Stejt departmenta.

Kina je danas saopštila da su joj SAD naložile da zatvori svoj generalni konzulat u Hjustonu ocenivši takvu odluku kao provokaciju suprotnu međunarodnom pravu.

Kina ima pet konzulata u SAD, a konzulat u Hjustonu je otvoren 1979. godine i ima 900.000 kineskih građana u svojim registrima.

(Beta)