Kina juče prijavila najviše zaraženih, Južna Koreja danas najviše preminulih od početka pandemije: Novi talasi epidemije u Aziji

  0
  (Beta/AP Photo/Ahn Young-joon)

  (Beta-AFP) – Južna Koreja zabeležila je najteži dan po broju umrlih u pandemiji, 293 umrlih u prethodna 24 časa u vreme kada se  suočava sa novim talasom zaraze podstaknutim brzo širećim omikron sojem.

  Zabeležen je i novi rekord, 1.196 kovid pacijenata u teškom ili kritičnom stanju.

  Zdravstveni zvaničnici navode da je zdravstveni odgovor zemlje stabilan uz napore da se prošire resursi i više od 30 odsto jedinica za intenzivnu negu određenih za kovid pacijente.

  Međutim očekuje se da će pritisak na bolnički sistem porasti narednih nedelja s obzirom na vremenski razmak od dobijanja zaraze do hospitalizacije.

  “Očekujemo da će broj teških ili kritičnih slučajeva rasti na oko 2.000. Pripremamo lekarski odgovor na to”, rekao je visoki zdravstveni zvaničnik Park Hjang medijima.

  Južna Koreja je prijavljivala dnevni prosek od oko 337.000 novih slučajeva zaraze poslednjih sedam dana, uključujući 362.238 novozaraženih danas, što je više nego 80 puta više nego brojevi zabeleženi sredinom januara kada je omikron postao dominantni soj virusa.

  Broj zaraženih u zemljii je sada 7,2 miliona, a tu je njih 6,4 miliona zaraženih u februaru.

  Park je rekao da je zbog visoke stope vakcinacije zemlja do sada imala talas omikron soja s nižim brojem smrtnih slučajeva nego što je beleženo u SAD i Evropi koje su ranije pogođene ovim sojem. Više od 62 odsto Južnokorejaca dobilo je buster doze antikovid vakcine.

  Zemlja do sada ima 17,6 smrtnih slučajeva od kovida na 100.000 ljudi, u poređenju sa 285,5 smrtnih slučajeva u SAD i 237,5 u Britaniji, prema podacima Korejske agencije za kontrolu i prevenciju bolesti.

  Zbog omikron varijante koja se brzo širi, Južna Koreja je morala da odustane od strogog odgovora na kovid-19 zasnovanom na masovnim testiranjima, agresivnim trasiranjem kontakata i karantinima da usmeri ograničene medicinske resurse na prioritetne grupe, uključujući starije od 60 godina sa prethodnim drugim bolestima.

  Podsetimo, Kina je juče zabeležila 3.393 slučaja zaraze koronavirusom, što je najviše u jednom danu od početka epidemije u februaru 2020. godine.