Kim Džong Un: “Stvoriću nepobedivu vojsku. Nisam siguran da nema neprijateljskih namera”

0

Severnokorejski lider Кim Džong Un obećao je da će izgraditi nepobedivu vojsku koju se niko ne bi usudio da izazove. Ameriku optužuje za stvaranje tenzija uz “pogrešne poteze”, ističući da u praksi ne pokazuje da nema neprijateljske namere prema njegovoj zemlji.

Кim Džong Un je o stvaranju nepobedive vojske govorio na izložbi novog naoružanja Severne Кoreje, prenosi AP pozivajući se na državne medije u Pjongjangu.

“SAD su često poručivale da nisu neprijateljski nastrojene prema našoj državi, ali ne postoje dokazi zasnovani na radnjama koji bi nas uverili da nisu neprijateljski raspoloženi. Vašington nastavlja da stvara tenzije u regionu svojim pogrešnim procenama i postupcima”, naglasio je Кim, prema izveštajima korejskih medija.

Кim je takođe poručio da modernizacija sevrenokorejske vojske nije usmerena protiv Južne Кoreje i da ne bi trebalo da se dogodi drugi rat u kojem bi se korejski narod borio međusobno.

Кim je održao govor u ponedeljak na izložbi naoružanja “Samoodbrana-2021”, događaju koji je deo obeležavanja 76. rođendana vladajuće Radničke partije.

Na izložbi je prikazan veći broj novog naoružanja, uključujući interkontinentalne balističke rakete koje je Severna Кoreja već testirala ili pokazala tokom vojne parade.

Nazivajući SAD izvorom nestabilnosti na Кorejskom poluostrvu, severnokorejski vođa je tokom ovog događaja poručio i da je najvažniji cilj njegove zemlje izgradnja “nepobedivih vojnih sposobnosti” koje se niko ne bi usudio da izazove.

Dvostruki signali iz Pjongjanga

Кim je još optužio Seul za licemjerje, jer kritikuje razvoj naoružanja Severne Кoreje kao provokaciju, dok istovremeno ulaže veliki novac za povećanje vlastitih vojnih sposobnosti, uključujući kupovinu naprednih američkih lovaca, ali je ipak naglasio da cilj jačanja vojnih kapaciteta Pjongjanga nije Južna Кoreja.

Ministarstvo odbrane u Seulu saopštilo je da južnokorejske i američke obaveštajne agencije analiziraju prikazano severnokorejsko oružje, ali nisu dale detaljnije informacije, osim da je ova izložba prva takve vrste otkako je Кim preuzeo vlast 2011.

Severna Кoreja je poslednjih nedelja slala različite signale svojim rivalima.

Prošlog meseca Pjongjang je izveo prve raketne testove u šest meseci, uključujući i one koje bi mogle da nose nuklearno oružje i dostignu ciljeve u Južnoj Кoreji i Japanu, vojne baze SAD koje se tamo nalaze.

Istovremeno je Severna Кoreja obnovila kanale komunikacije sa Južnom Кorejom i poručila da je otvorena za ponovno pokretanje zvaničnih razgovora sa Seulom ako se za to steknu uslovi.