Poznati glumac Kijanu Rivs, miljenik interneta, sa vizuelnom umetnicom Aleksandrom Grant pokrenuo je izdavačku kuću X Artists’ Book, a naslovi koje nude su, kako piše Njujork tajms, krajnje neobični.

Reč je knjigama koje nisu dovoljno komercijalne da bi se štampale u velikom broju primeraka, a prva knjiga koju su Grant i Rivs poželeli da izdaju zajedno kada su se sreli 2009. godine, bila je „Oda sreći“, svojevrsni priručnik za samopomoć. Nekoliko godina kasnije sa nemačkom izdavačkom kućom Steidl izdali su „Senke“ sačinjene od ilustracija Grantove koje predstavljaju Kijanovu siluetu dok meditira.

Holivudskim zvezdama su svojstveni slični tašti i pretenciozni poduhvati kojima žele da se dokažu u onim zatvorenijim umetničkim krugovima, ali je Kijanuov projekat na određeni način u skladu sa njegovom ličnošću.

„Ne izmišljamo ništa novo“, priznao je Kijanu. „Naša ambicija je ideja kvalitetne knjige.“

Iako je Kijanu u svetu glume još od sredine osamdesetih i godinama je tumačio likove koji su na ovaj ili onaj način oblikovali popularnu kulturu, on i sada, posle toliko godina, pomalo deluje kao stranac u tom svetu i čini se da mu nije najprijatnije što je poznat i slavan. Njegov identitet u javnosti je poslednjih godina određen upravo tim crtama njegove ličnosti, a koncepti „Ode sreći“ i „Senki“ nastali su iz sada već čuvenog mima iz 2010. godine „Sad Keanu“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.