Kfor: “Na severu Kosova povećan broj i trajanje rutinskih patrola…”

0
Foto: Beta (AP Photo/Visar Kryeziu)

(Beta) – Kfor je danas potvrdio da je “na severu Kosova, kao i na celom Kosovu, povećan broj i trajanje rutinskih patrola”.

“Kfor pomno prati situaciju na celom Kosovu i ostaje fokusiran na svakodnevno sprovodjenje svog mandata proisteklog iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999, kako bi se osiguralo bezbedno i zaštićeno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu”, navodi se u saopštenju koje je dostavljeno medijima na Kosovu.

Kako je ranije danas objavio portal Kosovo onlajn, vojnici Kfora pojavili su se oko podneva u blizini administrativnog prelaza Jarinje gde su već osam dana stacionirani pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije. 

Gradonačelnici iz srpskih sredina sa severa Кosova naveli su ranije danas u zajedničkom saopštenju, da su tokom sastanka sa komandantom КFOR-a general-majorom Frankom Federićijem, zatražili “da se prisustvo Kfora pojača u mestima gde žive Srbi”.

Kako je saopšteno, “tom prilikom su gradonačelnici od komandanta Кfora zahtevali da vojnici Кfora ostanu neutralni i deluju u skladu sa rezolucijim 1244 Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija”, kao i da im je komandat Kfora rekao “da se Кfor neće mešati u politička pitanja niti nasilno uklanjati blokade sa puteva”.

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas da je zajedno s ministrom policije Djeljaljom Svečijom imao sastanak s komandantom Kfora na kojem je razgovarano o bezbednosnoj situaciji, ali da nema informaciju da se Kfor sprema da interveniše na severu Kosova i zameni specijalne jedinice kosovske policije, kako su naveli pojedini albanski mediji.