Kanzas na referendumu glasao za očuvanje prava na abortus: “Ovo dokazuje ono što već znamo – većina Amerikanaca je za ovo”

0
EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

(Beta-AP) – Američka država Kanzas odlučila je većinom glasova građana na referendumu da zaštiti pravo na abortus u toj državi, nakon što je Vrhovni sud SAD u junu poništio to pravo na federalnom nivou. 

Prema većini prebrojanih glasova, građani Kanzasa odlučili su da pravo na abortus ostane u ustavu države, sa oko 20 odsto razlike.

Izlaznost je bila blizu tipičnoj izlaznosti na jesenjim izborima za guvernera.

Predsednik SAD Džozef Bajden pozdravio je rezultate referenduma.

“Ovo glasanje jasno pokazuje ono što znamo: većina Amerikanaca se slaže da žene treba da imaju pristup abortusu i da imaju pravo da donose sopstvene odluke o zdravstvenoj zaštiti. Američki narod mora da nastavi da koristi pravo glasa da zaštiti pravo žena na abortus”, saopštio je Bajden.

Rezultati referenduma predstavljaju upozorenje za Republikance, koji su pozdravili odluku Vrhovnog suda i brzo krenuli sa ograničenjem ili zabranom abortusa u skoro polovini američkih država.

Predloženim amandmanom na ustav Kanzasa, koji su građani odbacili na referendumu, bilo bi ukinuto ustavno pravo na abortus u državi.

Vrhovni sud SAD oborio je u junu presudu kojom je pre 50 godina pravo na abortus legalizovano u celoj državi. Sada svaka država SAD može da samostalno zabrani vršenje abortusa.