Kandidat za ambasadora SAD u Nemačkoj kritikovao intervenciju protiv SRJ 1999.

2
Profimedia

Kandidat za novog američkog ambasadora u Nemačkoj, Daglas Mekgregor, kritikovao je vojnu intervenciju administracije predsednika SAD Bila Klintona protiv SRJ 1999. godine, ocenivši da je njen ishod “dolazak muslimanske narko mafije na vlast na Kosovu”.

U prošlogodišnjem radio intervjuu, Mekgregor je američku intervenciju protiv SRJ 1999. godine ocenio kao pokušaj SAD da “suštinski neguju prijateljstvo i razumevanje sa muslimanskim svetom” – preneo je briselski portal “Politiko” sa američke TV CNN.

“I tako smo na Kosovu intervenisali protiv Srba – pravoslavnih hrišćana, doveli na vlast suštinski muslimansku narko mafiju i nazvali to velikim uspehom za demokratiju”, rekao je Mekgregor, penzionisani pukovnik.

On je dodao da “sunitski muslimani nikada neće biti prijatelji” SAD.

“Ti ljudi nikada nisu bili naši prijatelji. Oni nikada neće biti naši prijatelji. Oni su neizlečivo neprijateljski nastrojeni. Govorim o sunitskim muslimanima”, rekao je Mekregor.

Mekgregor je bio odgovoran za strateško planiranje koje je dovelo do bombardovanja Jugoslavije 1999. godine, a kasnije je unapređen u supervizora planiranja operacija na strateškom nivou, što je ostao do kraja NATO intervencije. Uz sebe je imao 240 oficira iz zemalja NATO.

Na ruskoj državnoj televiziji RT 2014. godine Mekregor je rekao da su istočni i južni Ukrajinci “u potpunosti Rusi”. Naveo je i da je kontroverzni referendum o pripajanju ukrajinskog poluostrva Krim Rusiji, koji su SAD i EU osudili kao nelegalan, trebalo da bude održan.

Mekregor, čest gost na televiziji Foks njuz, rekao je i da muslimanski migranti dolaze u Evropu “s ciljem da na kraju pretvore Evropu u islamsku državu”.

On je kritikovao Nemačku što je “milionima neželjenih muslimanskih uljeza” dala određene pogodnosti umesto da poveća izdvajanja za svoje oružane snage.

Za poziciju ambasadora u Nemačkoj Mekregora je predložio predsednik SAD Donald Tramp. Njegovo imenovanje treba da potvrdi Senat Kongresa SAD.

Ako bude izabran, u Berlinu će naslediti specijalnog izaslanika predsednika SAD za pregovore Srbije i Kosova Ričarda Grenela.

(Beta)

2 KOMENTARA

  1. Пре неки дан сам на тв видела текст професора Мирољуба Јевтића из 1986. Он је још тада обавестио јавност Југославије, да ће се десити ово што сада прича Мекгрегор. Мислим д аје време за једна интервју са њим у Недељнику

  2. У глобалној политици, ствари тако стоје, али је неко за тај чин агресије добио новац и тај поглед је гурнут у страну, а пронађено је еуфемистичко образложење: da “suštinski neguju prijateljstvo i razumevanje sa muslimanskim svetom” И свима вама је тада било лепо, па и овом, накнадно освешћеном, кандидату за амбасадора, али је злочин почињен, а истина која се сада враћа из заборава da “sunitski muslimani nikada neće biti prijatelji” SAD, узимаће свој данак и даље, у временима која долазе.

Comments are closed.