Kamerun, Nigerija, Somalija i još deset država koje nisu priznale Crnu Goru kao nezavisnu državu

0
Profimedia

Od ukupno 194 zemlje sveta, Crnu Goru nije priznalo njih 13, pišu crnogorski mediji.

Navodi se da sleće države nisu priznale Crnu Goru: Barbados, Belize, Butan, Ekvatorijalna Gvineja, Jemen, Kamerun, Madagaskar, Maršalska Ostrva, Nigerija, Papua Nova Gvineja, Somalija, Sveti Toma i Principi i Tonga.

Portalanalitika podseća da je prva država koja je priznala nezavisnost Crne Gore bila Island.

Takođe se podseća da su među prvima crnogorsku nezavisnost priznale Rusija, Hrvatska, Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Rumunija, Bugarska, Italija, Belgija, Alžir, Andora…

S druge strane, poslednja zemlja koja je priznala Crnu Goru su Bahami, koji su to tek učinili 2017. godine kada su uspostavljeni i diplomatski odnosi.

Kada su u pitanju diplomatski odnosi, Crna Gora ih nema uspostavljene ni sa Republikom Kiribati, koja je priznala Crnu Goru kao nezavisnu tek 2014. godine.

Ovaj portal podseća i da Hrvatsku, koja je nezavisnost proglasila pre 28 godina, nije priznalo 15 država sveta. Tako Hrvatsku nisu priznali Bahami, Burundi, Butan, Džibuti, Južni Sudan, Kiribati, Liberija, Maršalska Ostrva, Niger, Ruanda, Somalija, Centralnoafrička Republika, Svazi, Sveti Kristofor i Nevis, Tonga i Tuvalu.