U Maliju nacionalni suverenitet nije šala. Dvadeset i trećeg marta ove godine, kada je nova vlada, uspostavljena nakon državnog udara 18. avgusta 2020, najavila da je sklopila partnerstvo „za tehničku pomoć“ sa Institutom za globalnu promenu Toni Bler (TBI), koji bi trebalo da asistira u izradi novog ustava, krv patriota je proključala. U pamfletu objavljenom na svom Fejsbuk profilu, Brahima Fomba, stručnjak za ustavno pravo, pobunio se protiv toga što će strani eksperti, koje je nazvao „lešinarima“, sedeti za istim stolom kao i ministri, sudije i drugi visoki službenici Malija. Na konferenciji za štampu održanoj 22. maja 2021. godine, Čoguel Maiga, jedan od vođa opozicione koalicije Pokret 5. jun – Savez patriotskih snaga (M5-RFP), kritikovao je ovu „tragičnu“ odluku, nazvavši je „vređanjem inteligencije našeg naroda, kao i časti i dostojanstva malijskog kadra“.

Još u novembru 2020. godine, tek što je privremena vlada bila uspostavljena, izaslanici instituta koji vodi Toni Bler već su stigli u Bamako. Mala vojska tehnokrata sa najprestižnijih britanskih univerziteta koji čine srž TBI-ja uključuje i vrsne trgovinske eksperte, koji bi, prema rečima njihovog bivšeg kolege, „umeli da prodaju pesak beduinima“. Nekadašnji premijer Velike Britanije lično je priveo kraju proces udvaranja, susrevši se sa privremenim predsednikom Baom Ndauom 22. marta ove godine. Nakon njihovog sastanka, oduševljeni Bler čak je ustvrdio, uprkos svim dokazima, da je prelazni period „uspešno postavio osnovu za stabilizaciju“ zemlje. Dva meseca kasnije, 24. maja, Ndau i njegova ekipa svrgnuti su u novom puču, a TBI je suspendovao svoju misiju.

Manični lov na ugovore

Pored toga što je ova kratka saradnja probudila gnev lokalnih javnih ličnosti, takođe je zbunila više sadašnjih i bivših zaposlenih u TBI-ju. „To nije imalo nikakvog smisla“, smatra jedan od njih, uz molbu da ostane anoniman. „Institut je posvećen dugoročnom radu na dubokim reformama. To po definiciji nije uloga privremene vlade, naprotiv. Da ne pominjemo to da je čitav proces veoma militarizovan.“ Ovaj protivprirodni savez pokazatelj je Blerovog maničnog lova na ugovore na afričkom kontinentu, uključujući i one sa režimima koji krše ljudska prava ili su nelegitimni.

Ceo tekst objavljen je u novom broju Mond diplomatika, koji se dobija na poklon uz svaki primerak Nedeljnika od četvrtka, 21. oktobra

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.