Kalifornija uvodi obaveznu kovid vakcinaciju za đake: Čeka se da FDA odobri trajnu dozvolu…

0
(Beta/AP Photo/Jeff Chiu)

(Beta) – Kalifornija će biti prva američka država koja će uvesti obaveznu vakcinaciju đaka protiv kovid-19 širom te države, najranije od januara, najavio je u sinoć guverner Gevin Njusom.

Međutim, Njusom je rekao da Uprava za hranu i lekove (FDA) prvo mora da odobri trajnu dozvolu za upotrebu vakcine kod različitih uzrasta, preneo je Glas Amerike.

FDA je dala puno odobrenje za upotrebu vakcine protiv kovid-19 kod starijih od 16 godina, dok je za tinejždere od 12 do 15 godina odobrena hitna upotreba. Uprava će 26. oktobra razmatrati upotrebu Fajzerove vakcine kod dece uzrasta od pet do 11 godina.

U nekoliko velikih školskih okruga u Kaliforniji je već uvedena obavezna vakcinacija pojedinih učenika.

U ujedinjenom školskom okrugu Los Anđelesa, najvećem u zemlji, obavezna je imunizacija dece starije od 12 godina, s obzirom na to da je za taj uzrast odobrena hitna upotreba Fajzerove vakcine.

Prema novoj meri, koju je najavio Njusom, kovid-19 će biti na spisku bolesti protiv kojih deca moraju da se vakcinišu da bi pohađala državne ili privatne škole.

Zdravstveni zvaničnici ističu da su oštre mere za suzbijanje kovida pomogle da se proteklih nedelja uspori širenje virusa u Kaliforniji.

U međuvremenu, broj preminulih od kovida u SAD je premašio 700.000 prema sinoć objavljenim podacima univerziteta Džons Hopkins.

U proseku se beleži više od 2.000 smrtnih slučajeva dnevno, a Amerika je i dalje prva u svetu po broju zaraženih i žrtava.