U Sjedinjenim Američkim Državama su nedavno pomerili satove na letnje računanje vremena i opet su se kao u lošim forama o snegu koji je iznenadio putare, pojavili određeni politički subjekti koji protestuju što se vreme uopšte pomera. I dogovoreno je da se u SAD uvede trajno letnje računanje vremena. Neko bi rekao revolucionarna odluka, koja će ljude osloboditi preračunavanja kada spavaju sat duže, a kada sat kraće, a portale dosadnih tekstova o tome kako na bioritam utiče pomeranje vremena.

Samo što tog oduševljenja u Sjedinjenim Američkim Državama nema.

Ovo je tačno četvrti put da se u SAD uvodi trajno letnje računanje vremena, što je uz poništavanje tih odluka i „proširivanje“ letnjeg perioda računanja vremena tačno deveta korekcija računanja vremena od početka 20. veka.

Prvo su Amerikanci uveli trajno letnje računanje vremena tokom Prvog svetskog rata, kako bi obdanica trajala sat duže, pa bi kraće bilo upaljeno svetlo i bilo bi trošeno manje energije. Pa je ta mera ukinuta.

Zatim su u Drugom svetskom ratu uveli istu meru. Pa je nisu ukinuli.

Saveznim državama i velikim gradovima je prepušteno na volju kako će računati vreme, a trgovcima i radnicima u sportskoj industriji je odgovarala sat duža obdanica.

Onda je 1966. uveden zakon po kom se u čitavoj Americi računanje vremena uređuje tako što je šest meseci letnje, a šest meseci zimsko računanje vremena.

I to je trajalo sedam godina, sve dok 1973. u energetskoj krizi Nikson ponovo nije uveo trajno letnje računanje vremena, tvrdeći da se tako štedi najmanje 150.000 barela nafte dnevno. Međutim, zbog velikog broja saobraćajnih nesreća u jutarnjim satima, kada su deca išla u školu a još nije svanulo, ta mera je ukinuta.

Zatim je 1986. prošireno letnje računanje vremena na sedam meseci godišnje, a 2007. na osam meseci godišnje.

Nova odluka ponovo uvodi trajno letnje računanje vremena.

Pun krug. Nova energetska kriza ili novi svetski rat u najavi?

Komentar(1)

  1. borac petog beckog
    29. marta 2022. 13:52

    Pa to su izmislili kapitalisti da im robovi rade sat duze.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.