Poslednjeg dana septembra na virtuelnoj konferenciji „Savez za zdraviju budućnost“ kompanija Nestlé i njeni partneri obeležili su desetu godišnjicu sprovođenja globalne inicijative Nestlé za zdraviju decu u zemljama regiona. Dosad postignuti rezultati inicijative u Srbiji, BiH i Hrvatskoj, nadmašili su sva očekivanja – od inicijalnih 2.000 projektom je obuhvaćeno preko 200.000 učenika iz 1.800 osnovnih škola, kao i 30.000 roditelja. Ove brojke podstakle su nas da nastavimo širenje na online komunikaciju i više da ulažemo – uz investiranih 1.4 miliona evra, godišnje investicije za 2021. će se povećati za 25%.

Osim povećanja broja uključenih činilaca, Nestlé za zdraviju decu iz godine u godinu obuhvata sve širi raspon tema. Inicijativa koja je krenula sa ciljem edukacije dece i roditelja o važnosti pravilne ishrane i redovne fizičke aktivnosti širi se na teme održivog razvoja i pravilnog odlaganja otpada, sa posebnim naglaskom na otpad od hrane. Ovo je veoma važno, jer transformacija prema pravilnoj ishrani i zdravijem načinu života postaje ne samo lični izbor nego i direktan uticaj na budućnost čitave planete. Budućnost hrane kreće se u smeru zdravijih prehrambenih izbora i sa njima povezanim očuvanjem okoline, kroz rast ishrane na biljnoj osnovi, smanjenje konzumiranja crvenog mesa i šećera i odgovornog promišljanja o namirnicama životinjskog porekla.

Kao najveći svetski proizvođač hrane, Nestlé svoju ulogu shvata vrlo ozbiljno. Samo u 2019. godini pokrenuli smo oko 1.400 prehrambenih inovacija širom sveta. Na primer, obavezali smo se da smanjimo udeo šećera u našim proizvodima za 5 odsto svake godine. Trenutno 45 odsto naših proizvoda ispunjava preporuke Svetske zdravstvene organizacije (SZO), a još 45 odsto pripada u grupu u kojoj će se dalje smanjivati udeo šećera. U dečju hranu uvodimo proizvode organskog porekla, a aktivni smo i u segmentu biljnih proizvoda, gde proizvodimo vegetarijanske medaljone pod nazivom „Garden Gourmet“, a nedavno smo pokrenuli i liniju proizvoda sa biljnim alternativama mleku. Svetski trendovi se inače i kreću u smeru prihvatanja hrane biljnog porekla, što se naročito odnosi na mlade, pod motivom zdravlja, brige za životinje i okolinu, a vodeće organizacije su saglasne u jednom – ovakva ishrana bogata vlaknima, koja sadrži manje zasićenih masnih kiselina, win-win je za ljude i Zemlju.

Osim transparentnosti u sastavu proizvoda, ulažemo i značajne napore u komunikaciju sa roditeljima, koji danas imaju pristup obilju prehrambenih informacija. Ipak, pravi je izazov sprovesti sve te prehrambene informacije i savete u svakodnevnu praksu. Iz našeg iskustva sa programom Nestlé za zdraviju decu, roditeljima često nedostaje znanja o tome kako najbolje pripremiti zdravu, a ukusnu hranu koju će deca prihvatiti i uživati u njoj. Zbog toga putem digitalnih platformi nudimo praktičnu podršku u vidu recepata, saveta za kuvanje i planera jelovnika koji podržavaju zdrav način života. Roditelji su uzor, a deca će najčešće da rade ono što vide da im roditelji rade, a ne ono što im kažu, stoga je pružanje primera dobre prakse najvažniji korak u tom pravcu.

Sve ovo primenjivo je i na zemlje Jugoistočne Evrope, u kojima su roditelji sve svesniji zdravlja, razumeju važnost ishrane i fizičke aktivnosti za zdraviji život i jako dobro prihvataju takve informacije. U 2020. godini zdravlje je jedno od najvažnijih pitanja o kojima ljudi vode računa. Namirnice sa oznakom „bio“, vegetarijanska ishrana, fleksitarni način života takođe dobijaju na značaju u Jugoistočnoj Evropi, što je u skladu sa globalnim trendovima. Uz to, mnogi roditelji traže zdrava rešenja koja su ukusna i pristupačna. Zbog toga uvek uzimamo u obzir i ukus i cenu kako bismo zdravije mogućnosti učinili dostupnim svima.

Svetska proizvodnja hrane pojedinačno je najveći pokretač narušavanja okoline i nadilaženja planetarnih mogućnosti, te je hitno potrebna radikalna promena svetskog sistema hrane. Edukacija dece i roditelja prema promenama životnih navika kroz inicijative kao što je Nestlé za zdraviju decu, jedan je od najvažnijih koraka na tom putu.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.