Predrag Mihajlović, predsednik Izvršnog odbora i CEO OTP banke Srbija,  jedan od finalista za SAM Godišnju nagradu u kategoriji „Menadžer godine 2021“

U godini kada obeležava 15 godina poslovanja Srpska asocijacija menadžera za prestižnu Godišnju nagradu predstavlja menadžere, poslodavce, pojedince i inicijative koje ponašanjem, izuzetnošću, aktivnošću i odgovornim poslovanjem demonstriraju liderstvo i zaslužuju da budu istaknuti kao dobar primer u društvu. Kroz SAM Godišnju nagradu promoviše se podsticanje kreativnosti i liderstva u menadžmentu i različitim sferama društvenog i poslovnog života. Jubilarni deseti put zaredom Srpska asocijacija menadžera dodeliće priznanja najboljima, liderima 21. veka, na tradicionalnoj svečanosti „SAM GALA 2021“, koja će biti održana 14. decembra.

Budućnost je već stigla, a lider 21. veka ima znatno drugačiju ulogu od lidera tradicionalnih organizacija. Navikli smo da je fokus lidera da maksimizira vrednost za akcionare, odnosno vlasnike, i da nam tom putu planira, razvija strategije, upravlja ljudima i procesima i na kraju kontroliše. Danas, u znatno kompleksnijem svetu u kom živimo, liderstvo ima drugačije karakteristike, a to su karakteristike vizionara, arhitekte, mentora i katalizatora promena.

Lideri daju viziju, pravac i direkciju, svojim primerom motivišu i inspirišu sve oko sebe, stvaraju snažan tim, menjaju organizaciju, kreiraju promenu i agilni su da se u skladu sa promenama brzo adaptiraju i u tome povedu celu organizaciju. Strateško razmišljanje, usmerenost na dalji razvoj i agilnost su jako važne karakteristike lidera koji ohrabruje sve zaposlene da budu otvorenog uma, znatiželjni i otvoreni za nove ideje i drugačije pristupe uz kontinuirano unapređenje procesa i usluga. Lider podstiče agilnost u definisanju rešenja i kontinuirano učenje i razvoj  i ističe važnost timskog uspeha kroz individualnu izvrsnost. Zna da su kreativno razmišljanje i podsticaj inovacija ključni za dalji uspeh i podržava kritičko razmišljanje kao važan segment razmene ideja, mišljenja i uspešne saradnje među timovima.

Sa jasnoćom o tome šta treba da se postigne, lideri deluju kao arhitekte. Umesto da razvijaju planove, lideri preuzimaju sofisticiraniju ulogu dizajniranja organizacije kao otvorenog sistema, sposobnog da se kontinuirano menja i prilagođava. U takvoj organizaciji ljudi su osnaženi da postignu organizacione ciljeve, da nauče da razmišljaju više strateški i da prodube svoju sposobnost saradnje.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.