Kako su zemljotresi u Holandiji, jaka zima u Kini, klimatske promene i pandemija uticali na nestašicu gasa i nastanak energetske krize? Istraživanje u novom Nedeljniku

1

U ovom trenutku je najteže pitanje svakog svetskog političkog kviza – kako doći do energije? U određenim kineskim provincijama uvedene su restrikcije struje. Evropske zemlje plaćaju basnoslovne cene gasa. Elektrane u Indiji su na poslednjim rezervama uglja. U Sjedinjenim Državama galon benzina je 3,52 dolara, u odnosu na 1,72 dolara pre šest meseci.

Tako je, dok se svetski lideri spremaju za konferenciju o klimi u Glazgovu, gde bi trebalo da zajedno pretresu teška pitanja u vezi sa nezaštićenom životnom sredinom, ispod brojnih problema u tom smislu vezanih za različite energente, proklijala prava pravcata energetska kriza. Ugrozila je, automatski, postavljene lance snabdevanja i tako podgrejala geopolitičke tenzije.

U lice smo, osim smoga, topljenja glečera i velike količine plastike u okeanima – koju bacimo, pa je pojedu ribe pa je pojedemo mi, pa je izbacimo i tako čuvamo kruženje plastike u prirodi – dobili pitanje: da li je svet uopšte spreman za “revoluciju zelene energije” koja će nas svega toga osloboditi?

To su pitanje, kao penal, dočekali oni koji se “zelenom dogovoru” u okviru Evropske unije protive, pa je tako Orban, koji prijateljuje sa Putinom (naravno da i Vladimir Vladimirovič ima važnu ulogu u ovome), tražio da se glavni ljudi u evropskoj zajednici preispitaju. Šef Evropske unije za klimatska pitanja Frans Timermans naglasio je da je to čista “ideološka kritika” i da bi odustajanje od izbacivanja fosilnih goriva iz upotrebe zbog ove situacije bilo pogubno.

A šta je uopšte “ova” situacija i zbog čega je u Velikoj Britaniji angažovana vojska da razvozi benzin, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić najveći deo konferencije posle sastanka predsedništva svoje stranke posveti “energetskoj krizi”?

Ceo tekst čitajte u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 14. oktobra

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju novi broj Njujork tajmsa na srpskom, sa skoro pedeset najboljih tekstova iz najvećih novina sveta

1 KOMENTAR

  1. Истини за вољу, Виктор Орбан је поручио да се сви они, који су довели до тренутне енергетске ситуације у својим земљама,у оквиру “препоручене” зелене енергетске политике у ЕУ, озбиљно преиспитају. Ни сам Владимир Владимирович није рекао ништа друго од тога да се свет свакако мора кретати ка “зеленој” енергији, али трчати испред руде никада није било паметно. Стога порука Путина ЕУ, па и Тимермансу, је, ОК само ви бежите од утљеводоника, али кад вам затребају, ми смо ту. Само сада је настао проблем, када услед “колективног лудила”, сви нагрнете на једну цев, она не може да пропусти све ваше жеље. Дошло време да се цена за глупост мора платити. Као и увек.

Comments are closed.