Jedna od nedovoljno istraženih tema rata bio je i odnos takozvanih „paljanskih vlasti“, odnosno Radovana Karadžića i Franje Tuđmana. Prema svedočenjima iz Tuđmanovog okruženja, u vreme „blokade na Drini“, kada je snabdevanje Republike Srpske bilo ugroženo, navodno se Karadžić okrenuo Zagrebu. Opet, navodno je imao i izaslanika koji se u Austriji sastao sa Šarinićem, tako je bar Šarinić pričao, i tu su uspostavljeni „neki kontakti“. I opet navodno, za finansijsku pomoć Karadžić se jednom prilikom obavezao da, u slučaju da dođe do hrvatske vojne akcije na Kninsku Krajinu, vojska RS bude suzdržana.

Nedavno preminuli Momčilo Krajišnik, jedan od vodećih ljudi Republike Srpske za vreme rata je svedočio da je Tuđman u više navrata, čak i u Dejtonu, obećao Srpskoj izlaz na more.

„Dole kod Molunata, Prevlaka. Od Molunata pa do Oštrog. To je dogovoreno u tri navrata, a u Dejtonu je dogovoreno kao poseban separat. Naša delegacija u završnom delu nije ušla u razgovore – već su napravili mapu i sve – a onda su gospodin Milošević i gospodin Bulatović jednostavno zaboravili na to. To je prava istina“, rekao je Krajišnik.

On, međutim, nije potvrdio da je bilo sporazuma sa Tuđmanom, ali da se jeste dobro sarađivalo sa njim.

„Bili smo u teškim i lošim odnosima. Ali, ako smo želeli nešto da rešimo sa Hrvatima u Bosni, mogli smo da računamo da ono što kaže, Boban i njegovi moraju da poslušaju. Tuđmana prvo ubedimo i onda smo rešili problem“, rekao je Krajišnik.

***

JNA i Milošević / Hrvatska je bila spremnija za rat, nego za nezavisnost / Ni CIA nije verovala u rat / Kako je Borovo „prevarilo“ Amerikance / Zašto su Srbi u Hrvatskoj masovno glasali za SDP – 46 posto / Kako se javno mnjenje spremalo za ratove? / Zašto je Beograd – 85 do 90 odsto – odbio regrutaciju / Da li su Slovenci i Hrvati bili za konfederaciju / Mit o planu Z4 / Mit o Memorandumu SANU / Mit o JNA / Mit o izlasku Srpske na more / Mit da je hrvatska raskrstila sa komunizmom / Zašto rat nije izbio još negde gde je mogao? / I otkud na kraju rat?

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.