Kako su prezimena Milošević i Marković potresli svet mnogo pre Slobe i Mire – Iz poklon knjige koja se dobija uz Nedeljnik

0
Alan Delon, Foto: Profimedia

Čitavu ovu priču oko srpskih prijatelja ili telohranitelja Alena Delona pratile su ekstenzije, nastavci koji su često bili izmaštani u scenarističkim bravurama i mnogo različitih verzija od kojih je svaka tvrdila da je tačna. A razlog za to je nikada utvrđena istina i razrešenje. Nekoliko puta radio sam na tekstu o Beograđanima iz Delonovog okruženja. Nekada na osnovu dokumenata, ali često sam imao priliku da razgovaram sa prijateljima Miloševića i Markovića.

Mala digresija, pada mi na pamet da kada spojim ova prezimena dobijam identifikaciju kobnog para srpske politike Slobodan Milošević i Mirjana Marković. I upravo su Stevica i Miloš bili prvi Srbi čija su prezimena Marković i Milošević zapad Evrope i Amerika upamtili pre tragičnih događaja s kraja osamdesetih i rata u Jugoslaviji. I baš su oni bili neka vrsta preteče našeg opšteg nerazumevanja i sukoba sa svetom ali i zaluđivanja da se taj moćni svet može pobediti i nasamariti.

***

***

*Iz knjige Branka Rosića “Stevica Marković: Najveća priča o prvom mangupu Beograda i Jugoslavije” koja se dobija na poklon uz novi Nedeljnik koji na kioske dolazi u četvrtak 9. jula.

***

NAJBOLJE KNJIGE ZA OVO LETO

Poklon edicija “Velike biografije” uz Nedeljnik se nastavlja i u julu sa tri nove hit knjige. Knjiga o najkontroverznijem srpskom špijunu Dušku Popovu dobijala se uz Nedeljnik od 2. jula, knjigu o najkontroverznijem srpskom mangupu Stevici Markoviću čitaoci će na poklon dobiti uz Nedeljnik od 9. jula, a knjigu o najokontroverznijem srpskom policajcu Dragom Jovanoviću uz Nedeljnik od 16. jula.