Izrael je pomogao SAD u operaciji u kojoj je ubijen moćni vodja iranske elitne jedinice Kuds, general Kasem Solejmani, prenose danas izraelski mediji izveštaje američke TV mreže En-Bi-Si (NBC).

Kako je navedeno, jevrejska država je bila umešana u operaciju izvedenu 3. januara, pruživši Amerikancima ključne obaveštajne podatke.

To je pomoglo da se potvrde informacije koje su dali dostavljači na sirijskom aerodromu da se Solejmani ukrcao u avion koji je leteo noću od Damaska do Bagdada.

NBC se poziva na dva izvora upoznata sa operacijom i neimenovane zvaničnike SAD.

Nakon što je avion sleteo četiri rakete su ispaljene iz drona na vozilo u koje je general ušao.

Izraelski mediji su izvestili dan nakon udara da je državni sekretar SAD Majk Pompeo obavestio premijera Izraela Benjamina Netanjahua o američkim planovima za ubistvo Solejmanija.

Pompeo je telefonirao Netanjahuu 1. januara da mu tobože zahvali za podršku Izraela u naporima suprotstavljanja Iranu i nakon napada na Ambasadu SAD u Iraku.

Netanjahu je narednog jutra, pre nego što je otputovao u Atinu, aludirao da se „vrlo, vrlo dramatične stvari“ dešavaju u regionu.

Nekoliko sati kasnije ubijeni su Solejmani i komandir iračke milicije koja ima podršku Irana i još nekoliko zvaničnika visokog ranga, navode izraelski mediji i prenose izveštaj Njujork tajmsa da je Netanjahu jedini strani lider koji je unapred znao za operaciju.

Ranije su agencije javile da je čitav niz sirijskih i iračkih dostavljača osumnjičen da je dao SAD informacije koje su dovele do ubistva Solejmanija, izmedju ostalog dva bezbednjaka na aerodromu Bagdad i dva zaposlena u privatnoj sirijskoj avio kompaniji Čam vings (Cham wings).

Napetost izmedju Teherana i Vašingtona je jako porasla od ubistva Solejmanija.

(Beta)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.